Cerita Yang Jarang Jarang Terkini :

Rejab ke 5...

EmpayarUtama - Tuesday, January 7, 2025 : No comments

Dua hari lepas 5 Januari 2025 bersamaan dengan 5 Rejab 1446H. Kitorang bercadang nak berbuka di luar.

Pilih punya pilih, keputusan muktamad ke Sogo di The Mall, Mid Valley Southkey sebab tak berapa sesak dan dekat sikit dengan rumah.

Kali ini kami nak cuba makan di sushi king pula sebab yang dah biasa makan di tempat macam ni cuma para puteri dan 2 putera bungsu aku je.

Disebabkan masih awal, kitorang ke NSK Tebrau dulu beli beberapa makanan ringan untuk buat 'goodies' sempena Jamuan Akhir Penggal Persekolahan Sekolah Rendah Sesi 2024/2025 hari Rabu nanti.


Lepas hantar semua barang yang dibeli, terus sajalah ke Sogo. Oleh kerana tak jauh, kami sampai sekitar jam 6 petang :

Aku tak pasti pernah guna tak slide jenis ni. Nanti aku tengok semula mungkin ada kot dalam senarai tutorial. Gambar-gambar bawah ni ialah pilihan bergerak makanan yang disedakan bersama nasi 'sushi' :
  1. sushi king
  2. Chuka Lidako
  3. Ebi
  4. Edamame
  5. Egg Mayo
  6. Kani Tsubukko
  7. Masago
  8. Nori Tama
  9. Salmon
  10. Surimi Scallop
    Chicken
  11. Surimi Scallop
    Fish
  12. Unagi
  13. Plate Pricing

Harganya ikut warna pinggan yang disaji, macam kat bawah ni :

Tapi itu pilihan 3 anak bungsu aku. Kitorang tetap pesan nasi putih yang ada dalam menu untuk berbuka :
  • sushi kingAkauo Teriyaki Don
  • sushi kingAkauo Teriyaki Don
  • sushi kingChicken Age Gyoza
  • sushi kingChicken Age Gyoza & Chicken Katsu Don
  • sushi kingChicken Katsu Don
  • sushi kingVanilla Ice Cream
  • sushi kingVanilla Ice Cream
  • sushi kingYakiniku & Chicken Katsu Don
  • sushi kingYakiniku & Chicken Katsu Don
  • sushi kingYakiniku Don
  • sushi kingYakiniku Don

Slide jenis yang atas ni pun aku tak pernah kongsi sebelum ini. Nantilah bila senang aku buat satu tutorial untuk guna slide jenis ini.

Haaa dah selesai pun makannya. Bertingkat pinggan sushi dikerjakan anak-anak. Itupun ada dua orang lagi yang tak dapat ikut sebab berada di luar kawasan ahahahahahah. Review makanan? Aku tak reti.

Sebelum balik, sempat lagi diorang singgah kedai aiskrim llao llao entah betul tak ejaan aku ni...


Restoran Selera Ramai Tomyam

EmpayarUtama - Wednesday, January 1, 2025 : No comments

Kali ini aku nak kongsi satu tempat makan yang seratus peratus masakan dan tukang masaknya datang dari Pattani. Restorannya dalam food court Giant, dekat je dengan rumah aku.

Dah banyak kali dah kitorang makan di sini cuma tak berkesempatan nak buat promosi. Sekarang ni orang panggil review ya?

Masakannya lebih kepada seafood tapi rasanya baik kuah sup, kuah tomyam, sambal belacannya, masakannya lah; rasanya memang berbeza berbanding dengan masakan orang tempatan.

Namanya Restoran Selera Ramai Tomyam. Buka setiap hari dari tengahari hingga 9.00 malam. Tutup 2 kali sebulan pada selang dua Jumaat setiap bulan.

Restoran Selera Ramai Tomyam

Aku kongsikan beberapa masakan menerusi gambar-gambar bawah ni ya. Oleh kerana keluarga aku agak besar, kitorang pesan 2 set dan selalunya hidangan siap ngam-ngam masa kitorang sampai.

Jika pada bulan Ramadhan pula; kena book dulu sebab penuh dan memang tak dapat nak berbuka di sini jika main redah je.

(halakan anak panah [Mouse] pada imej untuk lihat penerangan gambar)
Sementara menunggu dua orang lagi yang belum tiba Ok dah tiba, sedondon lagi baju diorang hehe Set hidangan sesuai untuk 5 orang memang kenyang... Ikan Siakap Masam Manis Tomyam Campur; Kurang Pedas Sayur Kailan Goreng Ikan Masin Telur Dadar Kosong (Taknak Bawang) Sup Ekor Udang Goreng Tepung Daging Masak Merah Sotong Goreng Tepung

Lupa pulak, slide atas ni kena tekan sama ada Imej Sebelum atau Imej Seterusnya. Lama dah aku tak cuba slide jenis ni. Kalau ada yang berminat nak guna slide jenis macam ni, boleh cari kat SiteMap atau cari label tutorial kat sini.

Lepas makan, cam biasa bawak askar ke dalam Giant. Koyak juga ahahahahahahah :

Giant Giant

Sebelum terlupa; selamat bertahun baru 2025, semoga apa yang dicita-citakan akan tercapai kali ni. Aku tak reti buat review makanan. Cuma kalau nak rasa perbezaannya, kena datang sendiri cuba makan kat sini :)