Cerita Yang Jarang Jarang Terkini :

Jom Tengok Upin dan Ipin - Keris Siamang Tunggal

EmpayarUtama - Wednesday, March 27, 2019 : No comments

Cuti sekolah - layan budak-budak tengok Upin dan Ipin - Keris Siamang Tunggal kat MBO KSL City.

Cerita mengisahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama rakan-rakan ke sebuah kerajaan dongeng Inderaloka selepas menemui sebilah keris di dalam stor Tok Dalang. Banyak watak dalam dongeng rakyat yang mereka bertemu; aku teringat cerita 'Magika'.
Kengkadang terbayang cerita Cina kuno yang aku pernah tengok terutama part kawasan pelabuhannya. Memang best filem terbitan Les' Copaque ini. Ini hasil 100% kepakaran anak tempatan tau.


Budak-budakla yang meriah.
Ini belah pagi grup mana ntah masa aku beli tiket :)


Layan gambar depan poster


Spiderman tumpang semangkuk (ada belah kanan hehe)



Aisy tengah konsentret...

Mari tengok gambar dan sebahagian watak-wataknya:


Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal
Upin & Ipin - Keris Siamang Tunggal


Si kecik dua orang tu kata nak tengok lagi. Jadi siapa-siapa yang belum menonton, bawakle sekeluarga tengok Upin dan Ipin - Keris Siamang Tunggal ni. Bestlarrrr




Sitemap - Cara Mudah Cari Apa Yang Korang Nak Cari Part 2

EmpayarUtama - Monday, December 24, 2018 : No comments

Ini lanjutan kepada tips SiteMap yang aku kongsi 7 tahun lepas hahahahah lamanya. Bukan apa, yang dulu tu ok tapi bila satu cerita ada 3-4 label, senarai yang keluar hambek ko – meleret leret dan berulang ulang link cerita tuh.

Yang ni aku jumpa di blog Cara Awesome yang bestnya cuma label je
yang muncul. Senarai entri keluar bila kita klik pada label yang diingini. Nampak lebih kemas.

Di bawah ni aku beri jugalah kodingnya:

<style type='text/css' scoped='scoped'> #sidebar-wrapper{display:none!important}#main-wrapper{width:98%!important}#show-cat{float:left;margin:0;width:25%;height:389px;overflow-x:hidden;overflow-y:auto;line-height:18px;border:1px solid #e6e6e6}#show-cat ul{margin:0;padding:0}#show-cat ul li{list-style-type:none;margin:0;padding:0}#show-cat ul li a{display:block;padding:10px;border-bottom:1px solid #e6e6e6}#navi-cat a:hover{color:#ccc!important}#show-cat ul li:last-child a{border-bottom:none}#show-cat ul li a,#navi-cat a{background:#fff;color:#333;font-weight:bold;text-decoration:none}#show-cat ul li a,#navi-cat a,#navi-cat span{font-size:14px}#show-cat ul li a:hover,#navi-cat a:hover{background:#ddd;color:#aaa}#show-post{float:left;width:69%;line-height:1.6em}#show-post ul li{list-style-type:none;padding:10px;}#show-post a:hover{color:#07ACEC}#show-post a{font-weight:normal}#navi-cat{padding:20px 0}#navi-cat a{margin-right:10px;border:1px solid #ccc}#navi-cat a,#navi-cat span{padding:10px 15px}#navi-cat span{float:right}.post-body ul{margin:0!important}#show-cat::-webkit-scrollbar{width:8px;height:8px}#show-cat::-webkit-scrollbar-track{background-color:rgba(0,0,0,.1);}#show-cat::-webkit-scrollbar-thumb:hover{background-color:rgba(0,0,0,.6)}#show-cat::-webkit-scrollbar-thumb{background-color:rgba(0,0,0,.4);transition:all 400ms ease-in-out}@media screen and (max-width:768px){#show-cat{width:35%}#show-post{width:59%}}@media screen and (max-width:480px){#show-cat{width:100%;margin:20px 0}#show-post{width:100%}} </style> <div id='show-cat'></div> <div id='show-post'> <script type='text/javaScript'> var cat_home='http://empayarutama.blogspot.com';cat_numb=10;cat_pre='Prev';cat_nex='Next'; var cat_name;var cat_start;var cat_class; function show_post2(a){var tt=a.feed.openSearch$totalResults.$t;dw='';dw+='<ul>';for(var i=0;i<cat_numb&&i<a.feed.entry.length;i++){var entry=a.feed.entry[i];cat_title=entry.title.$t;for(var j=0;j<entry.link.length;j++){if(entry.link[j].rel=='alternate'){var cat_url=entry.link[j].href}}dw+='<li>';dw+=(cat_start+i)+'. <a href="'+cat_url+'" rel="nofollow" title="'+cat_title+'">'+cat_title+'</a>';dw+='</li>'}dw+='</ul>';dw+='<div id="navi-cat">';if(cat_start>1){dw+='<a href="" onclick="show_post(\''+cat_name+'\',\''+(cat_start-cat_numb)+'\',\''+cat_class+'\');return false" title="'+cat_pre+'">'+cat_pre+'</a>'}if((cat_start+cat_numb-1)<tt){dw+='<a href="" onclick="show_post(\''+cat_name+'\',\''+(cat_start+cat_numb)+'\',\''+cat_class+'\');return false" title="'+cat_nex+'">'+cat_nex+'</a>'}dw+='<span>'+cat_start;if(cat_start!=tt){dw+=' &ndash; '+(cat_start+i-1)}dw+=' / '+tt+'</span>';dw+='</div>';document.getElementById('show-post').innerHTML=dw+'<style type="text/css">.cat-'+cat_class+' a{background:#232531!important;color:#fff!important}<\/style>'}function show_post(a,b,c){var d=document.getElementsByTagName('head')[0];e=document.createElement('script');e.type='text/javascript';e.setAttribute('src',cat_home+'/feeds/posts/default/-/'+a+'?alt=json-in-script&start-index='+b+'&max-results='+cat_numb+'&callback=show_post2');d.appendChild(e);cat_name=a;cat_start=parseInt(b),cat_class=c}function show_cat(a){var cat=a.feed.category;dw='';dw+='<ul>';for(var i=0;i<cat.length-1;i++){for(var j=i+1;j<cat.length;j++){if(cat[i].term>cat[j].term){cat_hv=cat[i].term;cat[i].term=cat[j].term;cat[j].term=cat_hv}}}for(var i=0;i<cat.length;i++){dw+='<li class="cat-'+i+'">';dw+='<a href="" onclick="show_post(\''+cat[i].term+'\',\'1\',\''+i+'\');return false" title="';dw+=cat[i].term;dw+='">';dw+=cat[i].term;dw+='</a>';dw+='</li>'}dw+='</ul>';document.getElementById('show-cat').innerHTML=dw}document.write('<script type="text/javascript" src="'+cat_home+'/feeds/posts/default?alt=json-in-script&max-results=0&callback=show_cat"><\/script>'); </script></div> <div style="clear:both;"></div>



Nota ringkas:
Warna Merah tu MESTI ditukar dengan nama blog korang
Warna Biru tu ikut sukalah – ikut kesesuaian belog dan sesedap mata memandang hehe


Haaa sebab apa aku beri kodingnya? Sebab bila dah dicopy paste ke dalam html page; dan ejas sana sikit sini sikit – SiteMap tu macam tak nak keluar. Aku cuba banyak kali dah.

Saranan aku – copy coding ke dalam NotePad / WordPad dulu; ejasler mana yang nak diejas kendian baru pastekan ke dalam html page dan save/publish. Kalau tak puashati dengan paparannya; ejas lagi guna yang dah siap dicopy/ejas dalam NotePad / WordPad tadi tuh. Buat berulang kali sampai korang puashati hasilnya.


Buleh jadi punyalah, kita buat dia kannnnn....


Selamat Menyambung Pelajaran Airina

EmpayarUtama - Monday, August 27, 2018 : 1 comment

Selepas setahun di Pusat Matrikulasi Negeri Sembilan; si kakak gigih daftar UPU online untuk sambung belajar.

Dulu-dulu, Purata Gred Keseluruhan sepanjang tempoh pembelajaran jadi penentu berjaya atau tidak untuk teruskan pengajian. Sekarang pemarkahan tiap semester akan dilihat, tak de purata- putara markah lagi dah.

Akhirnya kakak terpilih ke UiTM Puncak Alam. Bila buat carian Google Maps; perghhh kena bermalam juga lagi satu malam sebelum pendaftaran keesokan harinya.

Macam biasa, Melakalah destinasi transit kami sambil beli beberapa lagi peralatan keperluan sikakak. Banyak gambar kenangan di Melaka tapi nantilah aku kongsi kat lain posting.



Pertama kali berurusan untuk daftar dengan ramainya ahli keluarga para pelajar yang hadir - tak menyempat nak snap gambar buat kenangan. Kena pula kolej kediaman memang jauh dari dewan daftar - kena berangkut barangan dengan bas yang disediakan. Jadi, gambar yang ada dikirim oleh kakak jelah kat sini...




Selamat menyambung pelajaran ya kakak. Semoga bermanfaat segala ilmu yang dipelajari...