Home » » Nak Kenal? Cinta Monyet...

Nak Kenal? Cinta Monyet...

Empayar Utama - Monday, January 3, 2011 : 3 comments

Buat 'otherside' dan yang sewaktu dengannya yang aku janjikan di Mesra.net. Juga buat tatapan semua...

Tengah aku kemas bilik dan kotak-kotak untuk mengurangkan barang-barang sebab nak susun balik barang sekolah budak-budak, terjumpa pulak potret nih. Kertasnya dah naik kuning coklat tapi hasil lukisan pensel aku masih terang lagi.

Bukan nak eksyen tapi masa percubaan SPM dulu aku saja masuk exam Art walaupun aku tak amik subjek tu. Aku aliran Sains dan paper Lukisan tak masuk langsung even dalam subjek alternatif. Time result keluar, heheheh... aku sorang dapat A1 kat skolah. Masa tu aku lukis gambar salah satu blok kelas sekolah siap shading dan lukisan aku tu tergantung dalam frame bilik pengetua sekolah.

Aku bukan nak cerita pasal lukisan tapi pasal siapa dalam lukisan. Terus terang dia insan pertama yang buat hati aku gugur zaman cinta monyet aku. Beza umur 4 tahun dan kami masa tu (masa tulah, lepas tu lain dahhhh) minat sukan yang sama - badminton. Sebenarnya aku cuma simpan perasaan je, tak ada pun cinta monyet tu sampailah tetiba dia jadi junior kat tempat aku belajar.

Kalau ikutkan cinta monyet zaman aku, biasanya pihak lelakilah yang akan mulakan dahulu. Bila dah selalu nampak, hati mula suka, surat nak berkenalan pun dikarang. Dan biasanya posmen adalah kawan baik yang rapat dengan kawan baik dia. Antara ayat penting - nak jadi abang angkat; mintak gamba sekeping; dan penutup 'pecah kaca pecah gelas lepas baca harap balas' betul-betul jadi kandungan skema zaman cinta monyet dulu-dulu. Kertas - guna belen kertas putih lebih paper exam, pakai sampul putih 'by Air Mail' yang kat tepinya ada jalur biru putih. Takpun jalur biru merah .

Pastu menunggu sakan akan jawapan dari bakal 'adik angkat' muahahahahahah..... Bila dapat je, blom bukak lagi dok cium-cium surat tu. Ya la kan, sapa sangka surat berbalas. Jawapan positif ke negatif ke itu nombor dua. Selalunya positiflah. Kalau negatif slalunya tak berbalaspun. Lepas tu apa lagi, surat- surat berikutnya samada memang kertas berbau wangi ataupun tabur bedak sebelum lipat dan masuk sampul. Natahapahapantah... tapi teringat cerita lama, aku senyum sendiri. Seolah-olah 'terbau' suasana masa dulu tu.

Pernah jugak time sekolah menengah aku buat cara lain sket. Aku start ngan berkirim salam je kat adik tu, melalui kawan perempuan sekelas. Lepas slalu sangat kirim salam, aku antar 2-3 helai surat berjela. Tapi bukan surat pun, aku dok mengarang cerita merapu yang lepas adik tu baca, akan bersambung... Masuk surat yang ketiga, haaaa.... dapat surat balasan nak jumpa dan ada pesanan penaja - bila novel aku nak abis? Bila dah jumpa (jumpa kat mana? Kat kantin dewan makan sekolah time makan malam, sekolah belanja... kuang kuang kuang...) aku tak payah sambungle novel merapu aku tu...

Aku tipu. Aku sambung jugak atas permintaan peminat (tapi keputusan aku tu tak dipengaruhi oleh mana-mana pengadil, penjaga garisan, penonton, maupun anjing-anjing polis - Ini ayat dari sparring partner aku dulu, Mohd Sabilan namanya), sambungan novel tu akhirnya makan diri aku bila dia bleybuat imagination watak-watak yang aku idupkan dalam cerita aku tu cam sama lak ngan aku, dia, dan pompuan lain. Masak aku...

Tapi itu dulu. Zaman blom IT. Skang nih, aku nengok bebudak buat cinta expres. Bayangkan kalau berkumpul je, tak kisahlah lelaki ke pompuan ke, kalau nak berkenalan trus je tanya - ada facebook tak? Mak oi, advancenya diorang.


Sebab apa aku kata expres. Bayangkan, dulu walaupun statusnya abang adik angkat tapi amik masa. Mula dengan tengok-tengok, pastu anta surat, tunggu. Balas, tunggu, tunggu, tunggu dan tunggu. Kira tak semua info pasal abang adik angkat tu dapat kita kumpul sekaligus. Tapi skang nih, ikut facebook aja semua info termasuk gamba tuk nenek sampaila ke personal picture pun bley dapat.

Walaupun time aku dulu tak ada facebook, 8 tahun apa aku berkawan dengan gadis dalam lukisan kat atas tu. Cuma jodoh kami tak ada, dan yang paling mengarutnya dia kawin ngan member baik aku masa sekolah dulu. Aku ucapkan semoga bahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

P/S: Kalau 'otherside' dan kengkawan nak tau berapa ribu aku dah abiskan untuk sidia sepanjang lapan tahun kami coupling, nanti aku post kat lain cerita (Itupun kalau aku rajin hahahahahah)


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

3 comments:

  1. camner perasaaan EU la nie kalau jumpa girl tue? kan dia dah jadi wife kpd kawan baik Eu hehe...(^_^)

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...