Cerita Yang Jarang Terkini :

Pesta Layang-Layang

Empayar Utama - Friday, February 18, 2011 : 3 comments

Sebut nama Pasir Gudang, Johor - semua orang akan terfikir oh! Itu kawasan Industri. Tak ada yang best selain dari kilang-kilang dan kawasan perusahaan. Kat sini aku cuba tunjukkan satu tempat best kat Pasir Gudang yang menjadi tumpuan warga layang dunia dan siapa saja yang berminat untuk makan angin melihat keindahannya.

Tempat ni dinamakan Bukit Layang-Layang dan ada acara tahunan yang dipanggil
Festival Layang-layang Sedunia. Setiap tahun warga layang sedunia akan berkumpul untuk mempersembahkan pelbagai bentuk layang-layang sebagai tontonan semua. Untuk tahun ini, acara berlangsung selama 5 hari bermula dari 16 hingga 20 Februari, 2011. Ini adalah Festival ke 16 dianjurkan di sini.

Atas ni antara sepanduk negara-negara yang mengambil bahagian dalam festival tahun ini.

Tak de masalah parking kenderaan sebab parking percuma banyak disediakan. Aku cadangkan kalau lain tahun ada sesapa nak berkunjung ke festival seterusnya, parkinglah jauh sikit pastu boleh jalan kaki sambil makan angin melihat persekitaran Bukit Layang-Layang. Antaranya, Masjid Jamek Pasir Gudang. Kedudukan masjid ni lebih tinggi sikit dari Bukit Layang-Layang so boleh nampak acara dari sini.
On the way ke tempat acara, kita boleh berjalan merentasi kawasan tasik dan rekreasi. Kepada mereka yang datang berkeluarga, boleh bersantai kerana banyak wakaf moden disediakan oleh pihak swasta. Tempat-tempat rehat ini dinamakan 'laman sehat' dengan bentuk yang tersendiri.
Terdapat juga beberapa kawasan permainan untuk anak-anak bermain jadi memang tak pening kepala.
Cantikkan tempat ni?
Antara 'laman sehat' (wakaf moden) yang disumbang oleh pihak swasta untuk kemudahan pengunjung:
Dekat-dekat nak sampai Bukit Layang-Layang, ada pondok pengawal dan pengawal bertugas menjaga kesesakan dan ketenteraman awam:
Hmmm... dah nampak tanda ni, kira dah sampailah ke Bukit Layang-Layang:
Ini Muzium Layang-Layang, ada bayaran masuk (tak mahal) untuk penyelenggaraan:
Astaka yang mengadap padang, betul-betul di belakang Muzium Layang-Layang:
Kalau nak tengok semua bentuk layang-layang naik, kena berkampung kat sini 2-3 hari sebab keadaan angin tak menentu. Pertandingan pun ikut hari, tak semua acara dapat dijalankan dalam satu hari. So, ini antara yang dapat aku tunjukkan masa aku ada kat situ:



Haaa... Satu lagi, gerai-gerai memang meriah. Dari pakaian, barangan, makanan, minuman, souvenir dan informasi; gerai layang-layanglah yang paling banyak boleh dilihat:

Jadi, kepada sesapa yang belum nengok 'live' pertunjukan layang-layang dan acara-acara lain, datanglah. Tak rugi wooo...


Tambah Trafik Melalui Solekan

Empayar Utama - Thursday, February 17, 2011 : 5 comments

Geli gak aku nak bubuh tajuk kat atas tu sebab formal sangat bunyinya. Bukan apa, banyak tajuk blog yang aku baca macamlah betul-betul 'sharing is caring' kalau tengok tajuknya yang konon-kononnya nak bg cara untuk tambah trafik sampai 6 ribu pengunjung sehari, 10 ribu pelawat sehari, dan 'beribu-ribu lemon'lah. Tapi x de isi pun, siap tanya balik kat reader camna nak naikkan trafik. Ntahapahapalah kan...

Kat sini aku nak kongsi je sebab aku pun tak pasti betul ke tidak widget-widget akan membantu naikkan trafik. Mungkin jugak solekan yang tak melampau tapi menarik dengan beberapa widget akan menyebabkan blog korang dibookmark dan diulang kaji oleh mereka yang gemar buat 'lawatan sambil belajar'.

Aku rekomen AdiWidget bukan apa, sebab memula dulu aku buat blog, inilah blog yang aku follow, bookmarked dan ambik macam-macam widget yang agak fancy. Sampai blog aku tenggelam ngan widget je.

Nak tau apa yang bestnyer, klik aja pic sebelah ni, macam-macam ada. HTML kodnya pun senang nak dikopipes sama ada letak kat blog ataupun letak kat html editor.
Ini shoutbox yang popular - ShoutMix. Ada fungsi untuk blok IP yang tak singgah melawat dan memang lebih baik dari widget yang sewaktu dengannya. Dan belah kanan bawah ni pulak widget dari Google Friendconnect yang boleh dijadikan macam shoutbox gak.



Tapi kalau memang anda masih suka dan nak guna gak sama ada widget CBox atau ShoutboxPro, klik ajalah pic belah kiri atau kanan nih untuk bina shoutbox ikut citarasa sendiri. Tak jadi masalahpun.

Haaa.... pernah nampak satu marking warna ijau kat kanan / kiri blog atau website yang korang ada nengok? Dua tempat tu jadi pilihan untuk sesapa yang minat nak letak benda alah ni -
untuk bgtau pengunjung ada berapa orang tengah baca atau tengok tuanpunya site. Inipun antara widget yang popula yang aku rajin nampak.

Korang cuba sendirilah ya, mana tau betul-betul widget-widget ni boleh membantu jadi tarikan pengunjung untuk melawat dan berlama-lama kat blog korang. Selain dari RadarURL tu, ni ha beberapa lagi pilihan yang aku dapat:

DominoCounter WhosAmongUs Bravenet


Tapi kalau nakkan tutorial yang mudah, pergi kat sini.



Konon-kononnya Mystery Shoppers

Empayar Utama - Friday, February 11, 2011 : 3 comments

Siang tadi aku banyak masa, jadi aku buang masa turun ke Bandaraya Johor Bahru sambil nak lihat-lihat apa perkembangan terkini.

Banyak gak yang dah berubah dalam tiga pat bulan kebelakangan, terutama jalan-jalan rayanya.
Aku park keta kat depan kedai karpet pastu menapak ke area balai polis Depoh sebab nampak cam best je tempat tuh. Boleh kata semua jalan masuk area situ ada gerbang "Selamat Datang - Persiaran Meldrum" (klik gamba atas ni kalau nak nengok lagi besar). Masa tu pukul 11.30 pagi jadi aku ingat nak jenjalan dalam 300 - 400 meter keliling sementara tunggu semayang Jumaat.

Sampai kat City Square singgah jap kat Maybank - mak datuk ramainya orang. Siap ada 3-4 staff dia kat entrance dok menyapa sesiapa yang nak masuk area banking hall. Tergezut pulak nengok depan tu ngam-ngam AFFIN Bank langsung tak de orang! So aku bercadang nak lawat semua bank tempatan yang ada dalam lingkungan 300 - 400 meter nih untuk lihat sambutan orang ramai. 'Timing' memang cantik, peak hour 11.45 pagi hingga 1.00 tengahari. Kena pulak area tu di luar 1 km keliling dari kawasan perumahan. Target customer tentulah retailer - warga kedai, warga niaga, para pekerja, orang luar yang menyibuk cam aku, dan jugak pelancong. Tapi sebelum aku terlupa, aku mintak maaf bebanyak sebab snap gamba tanpa kebenaran pihak pengurusan. Aku fikir elok aku kongsi kat sini untuk kita sama-sama fikirkan penyelesaian dan mungkin ada buah fikiran yang terbaik untuk kita semua menghadapi lambakan bank asing. Prime area tuuuuuu.....

Jom kita tengok (boleh klik gamba untuk gambaran lebih jelas) :


Maybank - lantai putih dan sistem lampu paling terang berbanding lain-lain bank yang aku singgah. Memang ada beberapa staff di pintu masuknya. Tingkat satu cuma ada 2 sofa kecik tapi ramai yang berdiri tunggu giliran.
AFFIN - Betul-betul depan Maybank, agak suram sebab glass wall tinted. Pastu 'bunting' promosi O.M.G. yang besar merugikan sebab blok pemandangan banking hall. Tak berani aku nak snap kat dalam sebab langsung tak ada customer.


Hong Leong - bangunannya menghadap Maybank dan AFFIN. Luar dalam gelap. Aku hanya disapa oleh sekuriti guard sebab jeles nengok rambut aku yang panjang.
Public Bank. Konsep banking hall sama cam Maybank tapi manyak kerusi dan aku tumpang gembira nengok customernya yang meriah tu, walaupun bangunan solo/terasing.


AmBank - peak hour camni cuma ada satu customer (takkan tunggu giliran?). Lebih kepada dekorasi dalaman berbanding menarik orang kat luar masuk dalam. Konsep terlalu moden pastu dah macam fast food. Cuba pergi KFC, McD, MB memang banyak goodies untuk kanak-kanak.
EON - bangunan terasing cam Public gak. Tapi customernya tak macam customer Public. Lengang, sunyi sepi banking hallnya. Memang aku tak berani nak snap gamba dalam banking hall. Takut sekuriti guard gunting rambut aku. Kaunter punyalah banyak, kerusipun banyak. Kenapa ya?

Aku - tak delah panjang sangatpun rambut tu...

Aku sempatlah bersembang pendek (sebenarnya berbual panjang) dengan salah seorang dari pengurus bank di atas. Alasan yang diberi kerana Maybank dah established. Aku tak fikir jawapan tu tepat kerana semua bank tempatan dah lebih sepuluh tahun beroperasi. Cuma pada aku 'branding promotion' dari pihak pengurusan kena aggresif lagi. Atau, mungkinke perlu penggabungan bank tempatan pusingan kedua?

Alasan lain - kaunter dah tak berapa releven. Aku setuju kalau aku katakan aku silap tapi kalau dalam prime area yang memang fokus bank tu dibuka di situ adalah untuk kemudahan 'semua'; kaunter antara aset yang perlu. Aku tak sempat nak cari CIMB, Alliance dan RHB sebab 'peak time' dah habis dan aku nak tuju Kota Raya semayang Jumaat.

Aku harap dapat feedback yang membina.


Pengemis Moden

Empayar Utama - Monday, February 7, 2011 : 1 comment

Zaman sekarang, selain dari pengemis jalanan, macam-macam jenis pengemis boleh kita jumpa. Gamba kat sebelah ni agaknya pengemis cinta siap dapat 'love' dan kad kredit lagi. Tapi yang tengah femes sekarang ni memang pengemis duit melalui laman facebook. Cuma cara mengemis tu lain macam sket.
Sebab apa, sebab biasanya orang mengemis tadah tangan atau mangkuk hayun ayan. Tapi yang kita biasa nampak mereka mengemis siap tunjuk duit ribu ribu. Hampeh tul. Aku kata diorang tu pengemis moden sebab time pujuk orang mintak duit, diorang yang belanja - tapi kat gerai/warung jerk. Kalau dah boleh tunjuk duit ribu-ribu tu, takyahlah mengemis lagi. Pastu kalau nak memujuk, carilah tempat class sikit - hotel 5 star ke, Starbucks ke. Balik-balik kat gerai, warung. Paling baguspun restoran mamak. Class sangatke (bisness tu?). Lagi teruk kalau mengemis kumpul orang ramai-ramai, siap datang pakai keta besar beb. Kalau dah datang pakai keta besar, lagi boleh tunjuk duit ribu-ribu kat website, tak payahlah suruh orang datang bayar yuran pendaftaran dan kena hulur sedekah. Entahlah, akupun tak paham peten pengemis sekarang ni. Ajak orang lain jadi pengemis, orang Melayu lak tu.

Pagi tadi beli paper, kat celah paper ada pulak 6 helai kertas aku ingat risalah pasal tuisyen ke, mintak derma buat surau ke, promosi barang dari kilang ke, tapi bila dok belek-belek; ek-eleee cam surat berantai (ini peten dulu-dulu nih) rupanya.Pengemis jenis ni lagi best, siap jual Agama lagi. Tapi tak masuk facebook jadi kurang sikit malu (kat Tuhan?).

Ni haa kat bawah ni aku scan kat kedai Kodak dalam Giant tengahari tadi. Klik aja nanti jadi besar senang nak baca:


Mukasurat Satu

Mukasurat Dua


Mukasurat Tiga

Mukasurat Empat



Mukasurat Lima

Mukasurat Enam aku tak scan sebab aku bawak lima posen je. Pesan aku jangan ada yang menggatal gi print benda alah ni pastu kontiniu buat pulak.

Modus operandi simple aja, bank-in 30 hinggit niat sedekah (kalau tak berjaya); yang terima tu jadi peminta sedekahlah yek? Tapi niat dan tujuan sebenarnya ialah MENGHARAP lagi dua tiga minggu akaun kita akan 'masyuk' ribu-ribu. Huh! Buat duit senang modal 30 hinggit tambah sikit duit potostat pastu duduk goyang kaki kat rumah tunggu bomoh tarik duit bawak masuk berguni-guni Ringgit Malaysia dalam akaun! Yang kena hasut - orang beragama Islam. Siapa mereka tu? Majoriti orang Melayulah.

Apa nak jadi ni...

Melayu Kurang Minat Dengan Bisnes

Empayar Utama - Sunday, February 6, 2011 : 1 comment

Aku belum ada mood nak pos entri baru. Ada beberapa draf belum sesuai untuk pos, sekarang mood Raya Cina masih ada. So aku re-post balik antara thread aku kat forum Mesra.net.

Yang ini ada dalam tajuk "Sembang-Sembang Tentang Kerjaya - Kenapa Orang Melayu Kurang Minat Dengan
Bisnes?, Sekarang ni bangsa lain kaya-raya hanya dengan bisnes.."

Siapa kata org Melayu kurang minat dengan bisnes...
Ayat tu kena adjust sikit jadi cam ni:
Kenapa Orang Melayu Kurang Minat Dengan Bisnes Yang Setara Dengan Bangsa Asing?

Kalau kata kurang minat dengan bisnes, pasar malam memang majoriti orang Melayulah. Bisnes MLM, piramid, aku rasa majoriti orang Melayu pegang (level bawah-bawah, bos orang Cina).

Tepi-tepi jalan tu, yang jual sarapan, burger orang Melayu gak.

Cuma aku nengok ada CARA orang Melayu berniaga ni memang pelik. Tengok sini:

1. Kalau kat satu tempat tu ada jual nasi lemak, minggu depan dah ada jiran tak kisahlah seberang jalan ke janji berjiran (orang Melayu suka hidup berjiran) jual nasi lemak jugak. Juallah menda lain.

Contoh terbaek depan rumah aku. Brader burger tu bisnes dah 7 tahun tup tup depan dia bukak satu lagi gerai burger. Ntahapahapantah. Pikirle bisnes lain yang kalau customer dah beli burger kat gerai brader tu, nanti datang kat gerai dia pulak beli air ke, ayam percik ke, ayam madu ke, otak-otak ke, satay ke, soto tapau ke, jagung rebus ke. Ni tidak - jual burger juga.
Pastu berdengki - yang ini aku tak mo komen lebih-lebih, full stop."

Gambar kat bawah ni aku tambah kemudian.
Nanti aku tambah lagi:
Yang bertutup kanvas biru ni brader burger punya stall yang aku cerita 7 tahun dah bisness kat sini. Yang kaler merah depan sana tu baru je timbul minggu lepas. Ni aku amik gambar semalam siang. Malam aku malas nak keluar. Nantilah aku add aaa...

"2. Ini ada kaitan ngan nombor 1 tadi. Nasi lemak akak tu dari 3 taun dulu lagi harga dia 1.20. Tup tup ada jiran (baguslah) tapi jual nasi lemak gak, kecik sikit dan jual 1.00. Terus orang tak singgah gerai akak tu sampai kena ikut harga baru 1.00 tapi masih besar cam dulu jugak. Korang fikirlah apa cerita seterusnya.

3. Orang Melayu bisnes yang upgrade sikit ada gak. Bukan tak ada. Takat ni cukup dah aku rasa 20 orang member bisnes yang ada opis dan kedai. Tapi paten semua sama. Sewa kedai terus ikat 2+1+1 (4 tahunla). Pastu renovate kedai - opis mesti nak ada, siap mesin fax, aircond, almari / rak, meja boss (siap tempah tu), fully furnish lah senang cakap. Tak cukup lagi - pasang mozek, kornish, amik kerani. Tau tak kenapa aku cerita ni semua. Sebab bisnes belum start pun lagi! Belanja tu sumer dah lepas 40 hibu hinggit! Pun belum start berniaga lagi, sebab kereta sendiri nak upgrade dulu. Bila masuk bulan kedua (eh, dah meniaga dah ke...?) bank kejar sebab loan bayaran yang pertama lagi dah sangkut. Terang cakap semua 20 member aku (orang Melayu tau) lingkup bisnes tak sampai 6 bulan pun.

Tak boleh ke berniaga dulu, pastu upgrade sikit sikit cam orang Cina buat? Kalau dah memang dilahirkan kaya tu lain ceritalah.

4. Nak kembangkan bisnes kat obersi.
Aku selalu ikut grup Cina gi obersi. Bukan satu grup, manyak grup, so sebenarnya manyak kalilah makan angin, heheheh. Men golf SEKALI siap join grup lain yang diorang pun x kenal - janji main, pastu jumpa orang 'sana' manyak kali - tak yah official kat gerai tepi jalan pun jadik. Esoknya gi tengok bisnes orang 'sana' dan dia siap kenalkan member baru dua tiga orang lagi dan itulah yang jadi bisnes connection dan customer/supplier grup-grup Cina yang aku ikut ni.

Aku selalu gak ikut grup Melayu gi obersi. Salin balik ayat atas - Bukan satu grup, manyak grup, so sebenarnya manyak kalilah makan angin, heheheh. Pastu ayat bertukar.
Men golf TIAP TIAP HARI (ada yang sampai pagi petang pun main gak), pastu nak tekel kedi (caddy) cantik2. Malam makan nak mewah, alasan bukan dapat pegi obersi selalu. Aktiviti malam aku malas nak cerita. Time nak balik beli sikit barang sebab nak jaga hati orang rumah atau orang kat rumah (untuk yang belum ada orang rumah). Bergambar sakan nak tunjuk - "aaa nengok aku men golf kat obersi tau, jangan jeles". Kadang kadang ada sorang dua (sorang dua ke?) yang tak men golf pun tapi buat benda lain. Balik Malaysia, satu habuk pun tarak.

Ini takat perbandingan yang aku sendiri lalui. Sebab tu aku berani tulis."

Mungkin ada dah respon dari member kat forum tu. Ini linknya: http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=103400&st=80&p=5336430&#entry5336430

Pesta Tanglung

Empayar Utama - Thursday, February 3, 2011 : 4 comments

Danga Bay - Dahulunya amat cantik tempat ni dan memang meriah dengan gerai-gerai dan macam-macam acara diadakan. Tak kira siang malam meriah sakan.

Sekarang agak malap sebab mungkin kerana projek tambak (pembangunan Iskandar) sedang giat berjalan. Tapi nengok pada kepungan wall yang
didirikan, ia lebih kepada bangunan komersial so sekarang nih banyakla kedai-kedai dalam kawasan Danga Bay ni tutup.

Playground pun dah tak happening, open stage dah jadi tempat park kereta siap ada kotak putih lagi.

Adalah satu group Europe Royal Sarkas tengah berkampung sekarang. Dulu tapak sarkas tu pernah buat pameran tanglung. Sempena sambutan Hari Raya Cina tahun ni aku abadikan beberapa keping koleksi gambar famili masa tu.

Danga Cruise

Gambar-gambar kat bawah ni diambil guna Olympus FE-150 yang ngam-ngam ada dalam dashboard kereta. Tapi bateri seciput jer so dapatla snap beberapa keping. Ada gak guna enset tapi gambar langsung tak boleh pakai.

Berlatarkan replika masjid

Niat sebenarnya saja nak jalan-jalan kat sana dengan family abang and adik yang kebetulan bertandang ke rumah. Macam-macm tanglung dalam bentuk replika dipamerkan, dan siap ada persembahan mini sarkas oleh kanak-kanak bangsa Cina lagi. Sorila tak dapat share.

Banyak replika Naga dan Dinosaurs

Eifel Tower, ingat nak sambung gambar belah atas jadikan satu building penuh tapi bateri 'kong'.

Di celah-celah haiwan menuju ke 'Castle'

'Korum' mesyuarat lebih 2/3. RHEA and the gang M.I.A.



Kat belakang Festive Mall
ni pesta tanglung
diadakan masa tu.



Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni