Home » » Penting ke Translator?

Penting ke Translator?

Empayar Utama - Friday, July 22, 2011 : 4 comments

Translator ni sebenarnya antara widget popular dan boleh juga diletakkan sebagai salah satu button dalam Toolbar.

Tak kisahlah jika korang ada blog atau website ke; korang part time blogger atau blogger tegar ke; apa-apa entri yang telah dipublish tetap akan jadi tontonan umum satu dunia. Dan jika blog atau website tu hidup lama, dalam
jangka masa panjang ia akan tersenarai dalam search engines - Yahoo, Bing, Google, dan apa-apa search engines yang ada dalam internet.

Mungkin orang akan berminat tengok blog / website korang cantik; gambar menarik; atau macam ada info berguna; jadi diorang nak baca tapi tak boleh daaa sebab tak dapat nak translate bahasa yang digunakan.

Biasanya blogger akan ada akaun Gmail, dan majoriti penggunapun aku percaya ada akaun Gmail ni. Jadi benda alah ni memang ada dalam akaun masing-masing. Ini antara salah satu Produk Google.

Bila korang dah letak kod widget ni, tak kisahlah korang sorok ke atau tidak; pageview blog korang otomatik akan ada translator kat bahagian atas:

Kalau nak cepat, bukak akaun Gmail korang, pergi kat sini : Google Translate - Tools And Resources. Korang akan nampak benda ni:
<div id="google_translate_element"></div><script>
function googleTranslateElementInit() {
new google.translate.TranslateElement({
pageLanguage: 'ms',
layout: google.translate.TranslateElement.InlineLayout.SIMPLE
}, 'google_translate_element');
}
</script><script src="//translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit"></script>

Kod ni standard je cuma pageLanguage tu yang berbeza sebab 'ms' tu untuk Melayu (tukar kepada 'en' untuk English). Korang boleh amik kod kat atas tu letak kat sidebar blog korang.

Tapikan, ada juga cara yang mudah tanpa akaun google. Pergi ajalah kat Widget cuma kebanyakannya datang dengan iklan. Mungkin korang suka yang pelbagai cuma apa yang aku tunjuk kat atas tadi tu yang paling simple.

Toolbar pun ok juga tapi rasanya pengguna Firefox tak dapat guna toolbar ni.


Jadi, balik kepada soklan aku - penting ke Translator?


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

4 comments:

  1. eh jap, google chrome pon boleh pakai cara yg same ke? ok nak bookmark dulu. hehe

    ReplyDelete
  2. google translate tu tak betul sangat pun..

    ReplyDelete
  3. google translate jadi tak betul kalau bahasa yg kita tulis pun tak betul.. hahaha.. tp mmg bengong kadang2 tu

    ReplyDelete
  4. @ Siti Safiyyah; ntah. Aku x guna chrome

    @ Elie Lily; @ ifwat; kalau nak betul, kena tulis dlm Inggeris dulu baru tukar Melayu. Pastu baru letak translator kuangkuangkuang

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...