Home » » Gambar Ni... Boleh Ke?

Gambar Ni... Boleh Ke?

Empayar Utama - Monday, November 21, 2011 : 42 comments

Jangan fikir bukan-bukan aaa bila nengok gambar sebelah. Tak ada apa-apa yang sewaktu dengannya walaupun masa AIM bersiaran langsung baru-baru ni maupun masa final bolasepak antara Malaysia dengan Indonesia beberapa minit tadi. Malaysia menang pada jam 11.23 tadi yea? Tahniah Malaysia!
Ini gambar buku lah. Aku ingat nak cerita pasal mukabuku (fesbuk) terlupa yang aku dah cerita pada awal bulan.

Masa singgah beberapa blog yang publish gambar-gambar menarik yang asalnya dipunyai oleh mereka, ada juga diorang bagi warning dalam entri khas pasal copyright - bila ada watermark kat gambar kena bagi kredit kat tuanpunya blog. Siap tulis jika share gambar tu kena letak kredit/linkkan semula ke blog mereka atau akan ambil tindakan.

Lagi best kalau  blogger yang share gambar tu dapat promosi percuma bila tuanpunya gambar buat entri khas untuk blogger tu hahahahahah cepat naik tau blog yang dipromot tu. Ini kes dah kena warning tapi buat derk je... (Errrr, ini boleh masuk kategori salah satu blogging tips untuk naikkan trafik tak?)

Selalu yang aku nampak gambar-gambar yang dipinjam adalah melalui Google Search. Bukan saja selalu nampak, aku pun selalu buat tapi pakcik tu pesan "Images may be subject to copyright". Selalukan nampak "Pinjam Dari Pakcik Google"; "Curik dari Google"; "Gambar Ihsan Google" atau lembut sikit "Sekadar Hiasan" tapi susah nak nampak camni : Kredit buat SHHNZ'S BLOG
Alamak lebih kurang sama pulak logo ni hehe. Watermark biasanya ada kat dalam gambar; tengah ke, tepi ke tak kisahlah janji nampak.

Camana aaa... Mana satu boleh pakai? Bagi kredit kat Google ke atau terus kredit duit dalam akaun aku kat tuanpunya blog?

Ini e-mel dua hari lepas dari RHEA yang diterima sebelumnya dari Sakura-Chan :

"kalau A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
sama dengan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
jadi....
H+A+R+D+W+O+R+K = 8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%
K+N+O+W+L+E+D+G+E = 11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%
L+O+V+E=12+15+22+5= 54%
L+U+C+K = 12+21+3+11 = 47%

Ini semua tak dapat markah penuh...
tapi...
A+T+T+I+T+U+D+E = 1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Attitude paling penting...:) "

Errrr, Attitude tu apa yea... Silat? Silap? Sikat ke?


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

42 comments:

  1. wah...
    tudia...
    laju bebenor update blog..
    aummmmm....HARIMAU MALAYSA

    ReplyDelete
  2. Kredit kat tuan blog kot.. Sepatutnya lah....

    ReplyDelete
  3. aku kalau amik kat google..aku cakap dari google je la.kadang2 aku rasa tuan blog pon hamik dari google.hmm

    ReplyDelete
  4. AUUUUUMMMMM!!!!........... Harimau da baham Garuda!!!... yeeeaaaa!!!

    ReplyDelete
  5. Nice pandangan tentang Label tu.. ada betulnya jugak.. tak terpikir la pulak... Tang Copyright tu iye ke..? hehehe.. pandai betul ko menerjah bahan cerita...
    Cayalah.. tabik kat lu...

    ReplyDelete
  6. Selalu berkunjung sobat :)

    Klik 4information y gan :)
    http://4share-information.blogspot.com

    Komentar di tunggu sobat
    Jangan Follow lupa follow jga :) ( follow back )

    Sesama blogger lebih baik saling sapa Dan saling memper erat blogger Indonesia

    Salam blogger Indonesia

    ReplyDelete
  7. hehe.., bagus.. menarik..
    ATTITUDE..
    info yg menghibur..
    terimakasih.. ^_^

    ReplyDelete
  8. nani jalan2 sini.. nampak ta?? ehhee..
    err Attitude tu bermaksud Sikap... ehehhehe da menjawab ta.. err =,=


    go Skuad Malaysia... ngaaauummm!!!

    ReplyDelete
  9. sekarang ni kalau sumber dari google dah malas lak nak tunjuk source..tapi kalau sumber tu dari google xdela la nak letak watermark sendiri..

    ReplyDelete
  10. ala..kadang tuan blog ambik gak kat google....tapi xde siap bubuh watermark sendri ar..tu kes tipu dah 2..

    ReplyDelete
  11. SELALU KLAU JUPE PIC YG MAHU KAN KREDIT..AKU JRANG AMBIK BUKAN X AMBIK..AMBIK SEMACAM..TP JARANG LA..

    ATTITUDE TU MAKSUDNYE LEBIH KURANG,,

    "INI AKU PUNYE" KOT..
    NTAH AKU PON X TAU..
    HAAAAA

    ReplyDelete
  12. Kalau lily amik gambar kat google takkan letak watermark sendiri..

    ReplyDelete
  13. hehehe...farah pun selalu gak cilok gambar dr google...tp klu yg ada copyright farah tk ambil...takuttttt kena saman,kawan ckp leh kena saman...:)

    ReplyDelete
  14. kebetulan je tu.. tu sbnrnye coil tmpt masak :D

    ReplyDelete
  15. Tahniah buat skuad Hairmau Muda.. Esok layan Syria plak.. harap depa bleh kekalkan momentum..

    ReplyDelete
  16. hehe..kesian kat tuan empunya gambar tu. tapi kalau selalu ambik kat gugel tak ada la nak letak watermark kalau gambar sendiri tu letak la.

    ReplyDelete
  17. Hehe Google paparkan imej yang di'crawl' dari pemilik gambar. Pemilik gambar pula ada yg ada blog, ada yang x de blog - cuma hantar gambar ke program2 yg terima imej (contohnya photobucket, flickr).

    Biasanya para pemilik nakkan kredit bila gambar2 kepunyaan mereka diambil untuk para blogger gunakan, terutama gambar2 yg ada 'watermark' sebagai bukti itu hak mereka. Google hanya sebagai 'collective medium' atau tempat pengumpulan untuk mudahkan carian.

    Inilah yg aku nak kongsi samaada ok ke atau tak ok kita ambil gambar2 tu dr Google tanpa mengkreditkan tuanpunya asal gambar..... atau sikap kita (Attitude) yg tak peduli langsung pasal copyright ni...

    ReplyDelete
  18. Assalam..
    Biasanya letak google je..kdg2 jumpa gbr menarik,save dlu,jd x ingt dr blog mana.

    ReplyDelete
  19. kpah pun tak perasan benda2 mcm ni...yg selalu kpah buat..kalau tak de watermark tu..kpah guna jer..tak tulis pun kredit google ke apa ke..sbb kat dlm blog bahagian bawah sekali kpah dah tulis..mana2 yg bkn kpah punya..mestilah google yg punya..tapi kalau yg ada watermark tu..kpah tak pernahlah nak guna..Kpd yg empunya pic..kalau nak kredit..kenalah guna watermark..kalau tak..maknanya dah jadi hak public lah...boleh tak gitu???

    ReplyDelete
  20. oke oke saya tak pikir bukan2 bila tengok gambar kat atas tue hehe...

    bab2 kredit pic nie saya banyak bg kredit kt google jer sbb kdg2 tuan punya blog pun curik gak dari google...hihi

    ReplyDelete
  21. takpe, atleast dia ada inisiatif nak beri kredit dari sesetengah yg langsung takde and end up claimed as their own :)

    ReplyDelete
  22. tak tahu la...seri kalau pasal gambar ni selalu cedok kat goggle dan yang penting takde watermark...jujur seri tak suka gamar berwatermark...leceh...nak bagi kerdit lagi...

    ReplyDelete
  23. gambar mula2 tu muka surat buku yg terbuka..=_=

    ReplyDelete
  24. kalo gambor ngeri..perlu kredit gak ke??hahaha

    ReplyDelete
  25. macam mas lak,kalau mas punya sure la mas letak nama mas..coz de pic peribadi..yang biasa2 lak tak harap google ambik.yang penting,mas nak guna sebagai entry mas shja.mana yang mas ambik kat google,mas tak de edit utk pic mas lak coz bukan milik kita.tapi kalau mas de ambik dri fb/blog orang,mas akan credit..hrgai.(tapi mungkin ada yang terlepas pandang nak letak link)

    ReplyDelete
  26. slalu amik jew, xpenah kredit kat sape2. google pun tak sbb bajet google rela..haha. tp klu gmba yg ade watermark xamik sbb xbest ade watermark owg kat blog kte..

    owh...xprofesionalnyer aku. jgn contohi yer..haha

    ReplyDelete
  27. bagi Nurul, kalaw amek kat google tu kreditkan kat google la, kalaw amek dari blog orang ke mst lah kreditkan kat tuan blog tu. hasil keje die, ye dak?

    tapi stakat ni takde copicat hasil orang lagi.. =)

    ReplyDelete
  28. macam aie kalau amik dari google,mesti krdt kat uncle google jugak,yg amik sendiri tu dia watermark baik punya keluar..hehe

    ReplyDelete
  29. selalu copy link terus ja...tak save pun pic tu kecuali klau nk edit n gbungkn pic.kira illegal gak ke mcm tu amek link terus ja?diaorg xprivatekan utk public seach, so mknanya rela la pic tersebut digunakan.ye dak...haha suka ati je pk cam2.;p

    ReplyDelete
  30. best plak tgk % huruf & number kt en3 ni ^^

    ReplyDelete
  31. i rarely copy any photos of google..i always use mine and sometimes i put my own trademark, but not always..hehe. most importantly, if we copy something from somebody's web, for sure, haruslah kita backlink from where we take it..:) this is what so called the good attitude..:)

    ReplyDelete
  32. skang mcm2 logo dah. haa masterchef pon bolehh ! hahahahaha

    ReplyDelete
  33. Ohhh emoayarrrrrUtama saya mahu empayar yang besar , saya nak bukak empayar terutama nih (:

    ReplyDelete
  34. Biasalah cari makan kan..tak kan nak masuk akaun maybank org lain pulak haha..kdg2 bila nak cepat tak sempat buka blog tu, pinjam pic kredit google je..jgn marah ye tuan empayar huhu..!

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...