Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Kuasa Laman Sosial

Empayar Utama - Sunday, February 27, 2011 : 4 comments

Aku teragak-agak nak berkongsi cerita ni atau tidak. Jadi sepanjang dua minggu lepas aku cuma pos macam biasa apa aja iklan yang ada kat Churp Churp tu (Oh iya aku berkongsi di lain media sosial, bukan di twitter atau fesbuk). Aku cuma kopipes apa yang program tu bagi untuk dapat respon dari readers luar. Tapi kebanyakan

6 Sungai Paling Teruk Tercemar

Empayar Utama - Thursday, February 24, 2011 : No comments

Baru aja aku buat entri pasal keindahan di Pasir Gudang, hari ni Ketua Penolong Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri Johor umumkan pulak pasal 6 sungai yang teruk tercemar kat sana. Sebenarnya teguran tu dibuat pada Seminar Alam Sekitar yang berlangsung di Tanjung Puteri Golf Resort.

Pesta Layang-Layang

Empayar Utama - Friday, February 18, 2011 : 3 comments


Sebut nama Pasir Gudang, Johor - semua orang akan terfikir oh! Itu kawasan Industri. Tak ada yang best selain dari kilang-kilang dan kawasan perusahaan. Kat sini aku cuba tunjukkan satu tempat best kat Pasir Gudang yang menjadi tumpuan warga layang dunia dan siapa saja yang berminat untuk makan angin melihat keindahannya.

Tempat ni dinamakan Bukit Layang-Layang dan ada acara

Pasal Iklan Dan Trafik Nuffnang

Untuk sapa-sapa yang belum habis baca pasal Nuffnang (termasuk aku), bukak-bukakle balik page Nuffnang tu. Kat sini ada dua benda yang aku nak cerita. Pertamanya pasal iklan Nuffnang dan aku kopipes ajelah dari thread yang aku dah buat kat CARI Malay Forums:

Tambah Trafik Melalui Solekan

Empayar Utama - Thursday, February 17, 2011 : 5 comments

Geli gak aku nak bubuh tajuk kat atas tu sebab formal sangat bunyinya. Bukan apa, banyak tajuk blog yang aku baca macamlah betul-betul 'sharing is caring' kalau tengok tajuknya yang konon-kononnya nak bg cara untuk tambah trafik sampai 6 ribu pengunjung sehari, 10 ribu pelawat sehari, dan 'beribu-ribu lemon'lah. Tapi x de isi pun, siap tanya balik kat
reader camna nak naikkan trafik. Ntahapahapalah kan...

Kat sini aku sekadar nak kongsi je sebab aku pun tak pasti betul ke tidak widget-widget akan membantu naikkan trafik kat blog kowang. Mungkin jugak solekan yang tak begitu melampau tapi menarik dengan beberapa widget yang ada akan menyebabkan blog korang akan dibookmark dan diulang kaji oleh mereka yang gemar buat 'lawatan sambil belajar'.

Aku rekomen AdiWidget bukan apa, sebab memula dulu aku buat blog, inilah blog yang aku follow, bookmarked dan ambik macam-macam widget yang agak fancy. Sampai tak nampak blog aku tenggelam ngan widget je.

Tapi memang bestlah blog AdiWidget nih kalau blog kowang dalam bahasa Melayu.

Nak tau apa yang bestnyer, klik aja pic sebelah ni, macam-macam ada. HTML kodnya pun senang nak dikopipes sama ada letak kat blog ataupun letak kat html editor.

Ini shoutbox yang paling popular dan memang ramai yang rekomen - ShoutMix. Ada fungsi untuk blok IP yang tak singgah melawat dan memang lebih baik dari widget yang
sewaktu dengannya.

Dan belah kanan tu pulak sebenarnya widget dari Google Friendconnect yang boleh dijadikan macam shoutbox gak.

Tapi kalau memang anda masih suka
dan nak guna gak sama ada widget CBox atau ShoutboxPro, klik ajalah pic belah kiri atau kanan nih untuk bina shoutbox ikut citarasa sendiri. Tak jadi masalahpun kalau nak tambah trafik sebab tuan punya blog atau sapa sapa yang klik pada 'visitor' atau pelawat yang sebenarnya tak melawatpun kat blog tuan rumah; cuma tolong tambah trafik pada pelawat
halimunan tu aja. Pun kira antara salah satu cara untuk tolong tambah trafikle, cuma men tipu sikit.

CursorPedia Cursors4U MagicWidgets Tiga program kat sebelah ni entah macam mana ntah boleh jadi pilihan aku untuk rekomen kat korang. Dua yang pertama tu lebih kepada tukar anak panah mouse jadi lebih fancy.

Tapi jangan salahkan aku kalau kod yang diberi tak nampakpun fungsinya sebab aku macam terbaca pilihan-pilihan widget yang cantik2 akan berfungsi kalau blog korang dibaca / dibuka menggunakan Internet Explorer.

Maknanya kalau komputer korang menggunakan Mozilla ke, Orkut ke, mungkin kod-kod yang diberi tak membuahkan hasil yang diidamkan. Entahlah, tapi memang cantikle nengok anak panah cursor betuka jadi otromen, berapi-api dan berkilau gitu. Kalau ada sesapa boleh tolong explain pasal kod-kod tu, aku memang berterima kasih sangat.
Magic Widgets tu pulak aku pilih sebab ada widgets untuk buat banner yang mengarut. Cubalah.

(Updates) Ada beberapa program lagi aku nak kongsi kat sini, malaslah pulak nak buat entri baru. Tengok yang kat bawah ni pulak aaa:
WidgetBox WidgetIndex 123friendster GreetValley

Haaa.... pernah nampak satu marking warna ijau kat kanan / kiri blog atau website yang korang ada nengok? Dua tempat tu jadi pilihan untuk sesapa yang minat nak letak benda alah ni -
untuk bgtau pengunjung ada berapa orang tengah baca atau tengok tuanpunya site. Inipun antara widget yang popula yang aku rajin nampak.

Korang cuba sendirilah ya, mana tau betul-betul widget-widget ni boleh membantu jadi tarikan pengunjung untuk melawat dan menambah bilangan trafik korang. Selain dari RadarURL tu, ni ha beberapa lagi pilihan yang aku dapat:

DominoCounter WhosAmongUs Bravenet
FreeOnlineUsers

Aku memang tak pandai bagi tutorial sebab tu tak jadi cikgu. Tapi kalau nakkan tutorial yang mudah, pergi kat sini.


Pandainya Abang Buat Duit

Empayar Utama - Monday, February 14, 2011 : 1 comment

Sedey nengok kedai kereta member (aku ada cerita sikit pasal kedai dia dalam Satu Suara (Insan Kerdil) ) bila kontraktor buat kerja lebih kurang untuk kedai baru dia.

Sekali tengok cam baru nak siapkan kedai:

Tak Nak Ikut, Terikut-Ikut

12.00 midnight... Yahooo Valentine's Day (apa yang best?)

Aku tak de pic cantik untuk letak kat sini sempena Valentine. Tapi botol perfume FOLLOW ME nih rasanya macam dah susah nak jumpa kat Supermarket atau kedai biasa.

Konon-kononnya Mystery Shoppers

Empayar Utama - Friday, February 11, 2011 : 3 comments

Siang tadi aku banyak masa, jadi aku buang masa turun ke Bandaraya Johor Bahru sambil nak lihat-lihat apa perkembangan terkini.

Banyak gak yang dah berubah dalam tiga pat bulan kebelakangan nih, terutamanya jalan-jalan rayanya.

Pengemis Moden

Empayar Utama - Monday, February 7, 2011 : 1 comment

Zaman sekarang, selain dari pengemis jalanan, macam-macam jenis pengemis boleh kita jumpa. Gamba kat sebelah ni agaknya pengemis cinta siap dapat 'love' dan kad kredit lagi. Tapi yang tengah femes sekarang ni memang pengemis duit melalui laman facebook. Cuma cara mengemis tu lain macam sket.

Melayu Kurang Minat Dengan Bisnes

Empayar Utama - Sunday, February 6, 2011 : 1 comment

Aku belum ada mood nak pos entri baru. Ada beberapa draf belum sesuai untuk pos, sekarang mood Raya Cina masih ada. So aku re-post balik antara thread aku kat forum Mesra.net.

Yang ini ada dalam tajuk "Sembang-Sembang Tentang Kerjaya - Kenapa Orang Melayu Kurang Minat Dengan

Pesta Tanglung

Empayar Utama - Thursday, February 3, 2011 : 4 comments

Danga Bay - Dahulunya amat cantik tempat ni dan memang meriah dengan gerai-gerai dan macam-macam acara diadakan. Tak kira siang malam meriah sakan.

Sekarang agak malap sebab mungkin kerana projek tambak (pembangunan Iskandar) sedang

Pakaian Seragam

Empayar Utama - Tuesday, February 1, 2011 : 5 comments

Pakaian Beragam Seragam di sekolah yang buat poket aku makin nipis...

Eh! Nama bebudak kat bawah ni boleh start dari 'A' pulak. Bukan sumer anak aku, kebetulan aaaa... Tak mo cerita panjang, nengok gamba mungkin korang bley paham.