Home » » Menjawab Soalan Cepumas Cikgu Ma

Menjawab Soalan Cepumas Cikgu Ma

Empayar Utama - Thursday, March 15, 2012 : 33 comments

Bila Cikgu Ma tanya "dah ada anak?" serba salah nak jawab sebab banyak cerita yang dikongsi adalah berkisar tentang kehidupan dan anak-anak. Nak tengok wajah mereka - bukak-bukakle entri-entri lama kat sitemap tu; muka diorang sepeten je ^_^

Begitu juga bila Cikgu Ma tanya "aku kerja apa?" - aku dah cerita kat
Kerja atau Mengerjakan Orang. Aku ni kerja potong nenas je di tanah sekangkang kera yang ada. Maklumlah tak berapa bijak belajar tapi itu bukan alasan untuk tak mau berjaya. Tak cemerlang belajarpun aku ada belog; fesbuk; twitter; kengkawan; kan, kan, kan...? Adik-adik - kalau tak beli laptop masih boleh main kat CC yea. Kita sambung lagi pasal kerja.

Bukan tiap hari kena potong nenas. Jadi cuba-cubalah kerja pejabat, mula dari bawah sebab kedai tu setingkat je. Masa tu memang bodoh piang pasal filing, print report, quotations, kira stok manual, macam-macamlah. Kena susun sendiri masa untuk belajar sistem dalam komputer, curik-curik belajar ikut fail-fail yang disusun, tengok-tengok borang berkaitan. Tak lama kerja pastu tak kerja dah. Balik potong nenas semula hahahahampagas tul. Aku tipulah.

Aku tak kerja pun. Cuma tengok-tengok akaun tiga syarikat (dulu tiga juga tapi dua aku tak sambung lepas laptop kena rembat; tinggal satu dan tahun ni dapat dua job baru) - satu packing boxes dan satu lagi agriculture (yang ni buat audit seminggu sekali je datang checking). Di salah satu syarikat tu aku juga jadi boss (ahaks terujanya kuangkuangkuangkuangajo tul haku nih) penemu duga merangkap HR.
Pun jadi PR (Promoter yang Rajin hahahah) kat bankers diorang sebab kena kendalikan pinjaman seperti Letter of Credits; Bank Guarantees; Bankers' Acceptance; Trust Receipts; serta kemudahan OD Invoice. Kadang-kadang kena outstation (obersi pun hehe) sebab nak dapat indent kertas paling murah.

Dulu satu lappy je, mana tau rezeki sebab kena curi sekarang ada 4. Kalau yang curik pc aku tu baca cerita ni, jangan curi lagi aku punya tau. Curik orang lain punya pulak, moga-moga Allah permudahkan doa mereka yang teraniaya rezekinya mencurah-curah. Eh, eh sambung balik aaa.

Ada lagi - pun part time dengan 2 syarikat lain - satu pengeksport minyak masak dan satu lagi pemproses tong dram terpakai (recon drum). Tapi yang ini kena berbaik-baik dengan Jabatan Alam Sekitar, Kesihatan, Kastam serta Malaysian Palm Oil Board (MPOB). Tengok dateline; tax exemptions berupdate serta piawaian dipatuhi kerana diorang ni main dengan asid. Jangan main-
main wooooo..... Berapa ramai orang kena simbah asid sekarang ni.

Kadang-kadang tu kan (kadang-kadang happa, selalu sangat) kena men golf sampai dua tiga hari berturut masa habis kat padang golf. Balik penat tak dapat nak bertenet hahahahahahah betul-betul penat seyyyy. Pasal golf ni nantilah senang-senang aku buat satu cerita lain.

Haaa, sibukkan kerja aku? Tapi semua job tu part-time aja, takdenya lapan jam tiap hari. Ambik gaji bulan bukan jadi ejen 007 tau. Mungkin korang semua dapat faham kerja aku sekarang dan kenapa aku kurang sangat online. Jadi, kalau ada antara kengkawan yang belum kerja, nak kerja - jangan buat kerja internet (affiliate, MLM atau yang sewaktu dengannya). Carilah kerja sebenar dan memang aku harap sangat cerita dan pengalaman aku ni jadi pendorong dan semangat buat korang. Dapat nanti, kerja rajin-rajin tau senang naik gaji. Agak-agak malas sangat, kat sini ada Kerja Untuk Yang Malas Kerja. ^_^

Untuk soalan terakhir Cikgu Ma tanya "sekolah mana dulu?" - jawapan aku "If we go too far into the past we cannot live with our neighbours" atau dalam Melayunya "Jika kita pergi terlalu jauh ke masa lampau, kita tidak boleh hidup bersama jiran-jiran kita" - Ini antara petikan surat kedua Tun Mahathir kepada Benyamin Netanyahu. Kengkawan semua jangan ambik hati yea. Tak semua benda boleh aku kongsikan. Aku rasa berat nak reveal masa silam yang agak jauh tu.....

Amacam 'resume' aku, ok tak? ^_^



related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

33 comments:

  1. wah.... panjang nyer explaination...
    tapi tak kisah lah... rezeki ada dimana mana kan bro ?... yg penting sentiasa berusaha dan membaiki kelemahan yang ada....
    moga bro terus success!

    ReplyDelete
  2. resume yg sangat sempoi hihi....baru nak tanya masa silam tapi Eu tak nak reveal lak hihi betul tue Eu..tak semua benda blh dikongsikan dalam blog...

    rasa2nya cik tahu la kamu kerja apa hihi...dari penceritaan kamu nampak macam kepenatan giler2 dengan tugas2 kamu tue...tapi kata org kalau kita enjoy kerja, penat camna pun tak kisah...



    p/s : u remind me to someone yg far far away... (~_~)

    ReplyDelete
  3. @remyhazza;
    makasih - janji happy kan?

    @misz_eyza;
    ish takot lak aku :)

    p/s vietnam ker... nak kirim? (hehe)

    ReplyDelete
  4. Resume - melayari kehidupan tidak semudah petik jari tup-tup terus duduk atas kerusi goyang kaki. Sama jugalah sebelum pandai nak swing kayu golf mesti berkali-kali golf ball masuk tasiklah.. entah-entah sembunyi dlm bunker caddy pun tak dapat cari hahaha...

    Namun terbaik kalau boleh biarlah kalau dulu berakit sekarang nak naik kapal laut yg canggih...

    Tahniah... berjaya melayari kehidupan dgn baik

    ReplyDelete
  5. rajin cikgu ma bertanya...maklumlah dia bakal guru..

    saya kagum dengan orang2 yg belajar susah/dari bawah dan akhirnya berjaya

    bagi saya mereka ini cekal,tabah dan berazam untuk berjaya dan menjadi orang yg berguna....:)

    ReplyDelete
  6. @lieynanilaz;
    banyak soklan perangkap hahahah

    saya pun doakan yang sama

    ReplyDelete
  7. @EmpayarUtama : alaaa camner tau nie...haha kirim salam blh utk VIETNAM tue..hihi..(^_^)

    ReplyDelete
  8. @baguznet;
    errrr... tau x per dok diam-diam je laarrr (alamak, alamak betul soalan perangkap nih hahahah)

    Rhea... siapa tu? (buat-buat x kenal) larikkkk

    ReplyDelete
  9. ko tak tnya pon aku keje ape?pilih kasih!

    ReplyDelete
  10. @ Mohd Norafzal;
    aku lupa la hahahahah

    Erkkk GBS peciter... tutup dulule, nanti baru bukak balik, doc simpan baik-baik :)

    ReplyDelete
  11. yang utama adalah tak pernah berhenti untuk selalu berikhtiar mencari rezeki di bumi ALLAH dan tentunya tidak lupa senantiasa berdoa kepada ALLAH memohon limpahan rezeki-NYA....salam :)

    ReplyDelete
  12. bleh tanya baguznet plak lepas ni...hehee...apa2 pun thanx yea beri jawapan...sekadar nak tahu...^_^

    tapi tulisan anda menggambarkan sesuatu tentang diri anda..apa? biarlah rahsia..kata orang pujian biar kita jadikan doa..kejian jangan kita lontarkan seperti menghina =)

    ReplyDelete
  13. @BlogS of Hariyanto;
    setuju. Usaha penting seiring dengan doa/syukur kepadaNya


    @ Cikgu Ma;
    terimakasih cikgu. Harap @baguznet mengerti nilai persahabatan ^_^

    ReplyDelete
  14. bz teramat tu....siap kena main golf lagi...apapun kerja kita buat asalkan halalkan..
    rahsia dalam rahsia-mana blh reveal semua..;p

    ReplyDelete
  15. bila baca untuk kali pertma.. misz domu ketawa sebab rasa kelakar la cara penulisan..

    seperti biasa.. baca buat kali kedua.. rasa segan..hebatnya kamu... :)

    ReplyDelete
  16. @daimpressive;
    favicon dah ada tu hehe

    @Aishah Jahirah;
    iyalah, tahun ni agak sibuk - 5 jobs; tahun lepas 3 je. Agak tak larat nanti buang le mana yang patut ^_^

    @Domu-kon;
    alah kerja biasa-biasa aja, janji halal untuk support family :)

    ReplyDelete
  17. alorh xkisah la hal pribadi tuh,nak share,kami baca.tak share,kami faham.biasalah tuh,masing2 punya hak.janji kita semua kawan kan. ^^

    ReplyDelete
  18. Assalam..
    Ya Allah..banyaknya kerja..
    Aku juga yang tak ada kerja. Lepas ni kena panggil Tuan EU la ek...

    Borang mohon kerja aku dah lama isi, esok tarikh tutup tapi tak hantar pun..agaknya bila la nak dapat kerja kalau dok amalkan budaya macam tu?

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum bro...tersenyum baca entry bro...macam2 jawapan bg..hehe...


    *maaf baru singgah sini,aie lama tak update sbelum ni sebab sakit..terima kasih sbb ty kbr aie sebelum ni...:')

    ReplyDelete
  20. Klo resume panjang jela n iklas camni.. Confirm ley dalat keje ni.. Huhuhuhu

    ReplyDelete
  21. ade bau2 keikhlasan dan kejujuran di situ.. resume anda pass.. hehe.. =)

    ReplyDelete
  22. hoihoihoi..tuan rumah..
    haha..

    lama xjenguk cni..
    byk entry bry..
    kite xupdate..
    xsempat..
    cuti pun setakat 2 3 hari je.
    mana sempat..haha.. (:

    ReplyDelete
  23. resume kurang lengkap~ HAHA


    kongsikan mana yang boleh je, yang tak boleh simpan elok2

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...