Cerita Yang Jarang Terkini :

Jawatan Kosong – Jurugambar Pelbagai Lokasi, Posisi Dan Situasi

Empayar Utama - Saturday, December 28, 2013 : No comments

Tawaran serta permohonan bagi jawatan di atas kini dibuka untuk semua rakyat Malaysia (PR, bukan warganegara pun boleh) tanpa had umur.

Bidang tugas:

~ Bertanggungjawab terhadap alam, peristiwa, pemandangan, manusia, haiwan, benda dan pastikan gambar
anda sendiri ada di dalamnya.

Contoh:

~ Menyempurnakan tugas dengan pantas serta bermutu di mana-mana, dalam apa jua keadaan

Contoh:

~ Mengedit gambar hingga menarik. Jika perlu photoshop adalah lebih baik tapi jangan sampai kantoiii

Contoh:

Kelayakan Asas:

~ Mempunyai pengetahuan asas fotografi. Sebenarnya satu kelebihan jika langsung tiada pengetahuan asas

Contoh:

~ Sekurang-kurangnya ada talipon bimbit berkamera dan beberapa keping gambar diri di fesbuk sebagai testimoni

Contoh:

~ Jika tiada kelebihan langsung pun tak apa. Yang penting berani mati hahahahahahahah

Contoh:

Permohonan yang ‘sedang dalam perhatian’ – akan terus diperhati hingga makcik yang kemas tong sampah telah membersihkannya.

Mereka yang berminat untuk jawatan di atas boleh terus mulakan hari anda dengan ceria.


Terbuat cerita nih lepas baca iklan Jawatan Kosong... Urgent!!! di belog Mohd Ridzwan dan jugak iklan PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA di belog Dhia Dirham (Uihhh 2-2 blog nih dah kosong...)

Penatle. Layan ni kejap. Kbaiii...



Salah Faham

Empayar Utama - Thursday, December 12, 2013 : 6 comments

Lama tak hapdet belog. Penat lom ilang lagi pasni nak sambung godeh laptop. Ada sapa-sapa yang tau camana nak idupkan balik 'keyboard' dan 'touch-pad' tak? Jenuhlaaa guna 'onscreen keyboard' nih.

Okeh, meh cerita banjir. Suasananya tak sama bila baca / tonton berbanding menghadap banjir sebenar. Tapi bila masuk bab bantuan
banjir hingga jadi bahan politik aku rasa pelik jugalah. Aku tak de sumbang apa-apa sekadar tulang empat kerat je.

Tang pelik tu kan, tempat yang dilanda banjir agak teruk biasanya talian internet pun tak ada. Tapi sempat juga mereka yang mengaku mangsa banjir tu hapdet fesbuk cerita keburukan petugas bantuan terutama pusat pengumpulan bantuan. Merungut tentang bantuan yang tak diagih siap tunjuk gambar lagi tuuu.

Bantuan diagih berdasar lokasi - tahap banjir serta pusat-pusat pemindahan. Tak terkecuali agihan kepada petugas bantuan seperti pasukan keselamatan; sukarelawan serta mereka yang terpaksa duduk bergelap menjaga premis (biasanya di tingkat atas) seperti pejabat guaman / institusi kewangan.


Bayangkan tengah bandar banjir lebih 3 meter.
Pinggir bandar serta kawasan lebih rendah camana ya

Jika di pusat pemindahan, bantuan makanan dan minuman harian berjadual selain keperluan / kemudahan asas diselia petugas selagi mangsa tinggal di pusat tersebut. Jadi tak perlulah makanan kering, dapur gas, beras, gula dan yang sewaktu dengannya jika belum dibenar pulang.

Bagi kawasan yang tak teruk terjejas (boleh tinggal di kediaman) tapi terputus bekalan elektrik serta tiada akses untuk membeli belah (hehe); pengagihan dibuat dari rumah ke rumah. Bantuan berupa makanan kering, dapur gas, beras, gula, susu, peralatan harian serta pakaian asas (yang ada pun tak kering). Tapi taklah sampai dapat tilam bantal selimut bagai... Duduk pusat pemindahan dapat ler.

Jadi bila gambar pusat pengumpulan dimuat naik siap tuduhan liar tertulis; sedih juga. Bukan suka-suka nak bagi siapa yang datang tapi kita agihkan. Tak cukup sebenarnya. Sebahagiannya memang 'standby' andai berlaku gelombang kedua; serta jumlah mangsa ke pusat pemindahan meningkat. Sebahagian lagi untuk kegunaan harian mangsa di pusat pemindahan serta dibekalkan kepada mereka yang 'tak terkecuali' tadi (terutama makan minum)


Kota Tinggi
Surut tak sampai dua minggu, gelombang kedua awal 2007
terus tenggelamkan tingkat bawah kedai dua tingkat

Oh lupa, kredit gugel kat gambar. Tengah kerja tak menyempatnya nak amek gambar.

Tugas pasukan keselamatan serta sukarelawan bermula sebaik jangkaan banjir hinggalah beberapa hari selepas banjir surut. Dari tugas rondaan, pemindahan / pengangkutan, agihan bantuan hinggalah kepada gotong royong membersihkan jalan, parit, surau, masjid, sekolah, kubur, rumah kebajikan, dewan raya, kediaman warga emas; serta baik pulih rumah yang terjejas akibat banjir.

Itu yang penat lom ilang lagi nih...


GooglePlus Komen

Empayar Utama - Thursday, November 28, 2013 : No comments

Bila dah letak dua pilihan komen (multitab) untuk fesbuk dan blogger; terfikir nak letak 3 pilihan komen. Pilihan ketiga tu pulak adalah GooglePlus. Aku test dulu di belog demo dengan keluarkan fesbuk dan letak tabber blogger / GooglePlus.

Perbezaan ketara antara komen fesbuk berbanding GooglePlus melalui
'perkongsian cerita'. Apa yang kita kongsi di fesbuk tidak dipapar dalam kotak komen fesbuk tetapi sebaliknya di GooglePlus.

Jika aku join 10 grup fesbuk dan aku kongsikan cerita terbaru di semua grup tu; satupun tak dikira sebagai komen. Tak keluarpun dalam kotak komen fesbuk. Iyalah berkongsi cerita je, bukan komenpun.

Tapi bila cerita terbaru dikongsi ke GooglePlus hatta ke 'Public' sekalipun ianya dah dikira sebagai satu komen dalam GooglePlus. Kalau aku join 10 komuniti dan aku kongsikan cerita terbaru di semua komuniti tu; hamboih aku dah ada sepuluh komen GooglePlus hahahahahahah banyak tuuuuu komen aku dapat (malulah nak tempek snapshot kat sini huhuhu).

Perbandingan komen blogger dengan komen GooglePlus pulak - apa yang ada dalam kotak komen blogger hanya diterbalikkan di GooglePlus. Kotak untuk komen blogger ada kat bawah manakala kotak untuk komen GooglePlus belah atas. Kalau ada pembaca yang komen melalui GooglePlus barule ada penambahan komen di GooglePlus. Tak caya? Tengok komen kedua-duanya kat bawah:

Ini snapshot blogger komen (ada 7 komen tapi aku ambik yang pertama dan ketujuh aja) :

Ini pulak snapshot GooglePlus komen (samalah; aku ambik yang pertama dan ketujuh aja) :
Penggunaan kotak komen GooglePlus ni bagus kalau kita rajin / banyak dapat komen pembaca menerusi GooglePlus. Kalau ada yang berminat nak bertukar kepada komen GooglePlus atau nak letak kedua-dua (multitab) kotak komen blogger dan GooglePlus sekaligus; gi tanya pakcik gugel ya :)


Trauma

Empayar Utama - Monday, November 18, 2013 : 7 comments

Perghhh tujuh belas hari yang betul-betul buat aku trauma. Lepas kongsi cerita terakhir 1 Nov lepas (sambil ingatkan diri sendiri jangan sampai terlupa) semua PC yang ada kat rumah aku cuba upgrade sendiri kepada Windows 7. Rupa-rupanya bukan semua PC ngam untuk diupgrade. Kena tengok jenis dan memori juga rupanya.

Serabut jugalah bila ada yang hanya boleh pakai Premium; ada yang boleh pasang Ultimate; dan alhamdullillah aku berjaya juga settlekan PC yang sedia ada CDROM.

Masalah paling besar ngalahkan trauma 'Kelantan kalah bola' aritu ialah PC kesayangan yang aku rajin bawak ke sana ke mari - ACER Aspire ONE yang takdak CDROM. Jenuh mengcopy paste segala program Windows 7 dalam pendrive.

Pasang Windows 7 Premium tak stabil. Pasang Professional pun tak stabil. Last-last aku belasah duplicate 1 partition baru dan install Ultimate. Nampak cam oke tapi masalah baru pulak timbul - Kotak komen kat belog tak keluar; keyboard tak berfungsi langsung dan loading macam siput. Aku keluarkan dulu beberapa widget yang boleh jadi penyebab loading lambat (cam beberapa scripts dan shoutbox). Aku cuba ikut segala tutorial yang pakcik gugel ajar, satupun tak menjadi. Aku dah salin sebijik cam belog demo - tak jadi juga. Pasang external keyboard pun Windows tak boleh install...

Hampagastullah sampai ada yang marah kata aku sengaja tutup kotak komen dan tak professional. Ni aku buat cerita ni sebab PC dah oke sikit dan aku baru lepas pasang shoutbox semula. Itu yang nampak ada komen marah tu :)

Untuk makluman pembaca yang baru kenal belog aku dan baru baca beberapa cerita; bacalah resume/biodata yang aku kongsikan pada 15 Mac, 2012. Tak pun baca cerita yang lebih lama pada 12 April, 2011. Alaaa, bukan banyak cerita pun.

Sebab itulah masa berblogging aku sangat terhad dan aku tak malu gelar diri blogger suka-suka jer. Tapi aku memang harap sangat belog ini akan ada walaupun aku dah tak ada. Segala perkongsian cerita biar berlandaskan fakta dan perlu ada rujukan sebenar untuk paparan cerita. Nanti orang kata aku mereka-reka cerita yang tak betul (sebab tak ada bukti pembelian; yang ini pun ada yang marah tau). Sebab tu lah aku selalu tulis yang aku harap segala cerita akan jadi ilmu (panduan) kalau tidak - jadi bahan bacaan ringan sajalah...

Aku kongsi cerita ini pun selepas puas hati semua yang ada dalam belog dapat dipapar keluar walaupun kalau korang perasan masih ada yang tak betul/siap lagi, antaranya :


Butang arrow berulang/berlapis


Header komen berulang serta jarak agak besar di bawah kotak komen


Tapi prinsip aku, kita bersangka baik sajalah :)


Kemaskini 20/11/2013 : Alhamdulillah nampaknya macam dah berjaya selesaikan 3 problem atas tu pukul 4.45 petang tadi. Yeay rasa nak lompat-lompat gumbira hahahahahah :)


Cerita Tahun Depan

Empayar Utama - Friday, November 1, 2013 : 5 comments

Dari pertengahan tahun 2010 lagi dah ramai yang bincang pasal Operasi Sistem Windows XP akan ditamatkan pada April 2014. Lebih tepat lagi - 8 April 2014. Manakala statistik setakat April 2012 - lebih 3.6 juta komputer masih guna perisian Windows XP termasuklah aku.

Tak tau la jumlah tu makin berkurang,
bertambah atau tak bergerak sekarang ni kalau ramai bertukar kepada sistem operasi lain. Tu belum kira pengguna baru yang masih suka Windows XP.

Tapikan, yang tak beshnya Microsoft akan hentikan segala kemaskini (updates), online support, dan tak de lagi otomatik fixes untuk Windows XP selepas 8 April 2014. Maknanya kalau ada apa-apa masalah kepada pengguna perisian Windows XP selepas tarikh itu, ia jadi statik cenggitu jelah. Nampak cam lama lagi, tapi pejam celik pejam celik nanti lupa pulak benda alah ni. PC aku pulak 1GB je. Boleh ke kalau aku nak upgrade Windows 7?

Berhari-hari aku dok buang masa cuba upgrade sendiri men pindahkan program ke pendrive sebab ASPIRE ONE aku tuh tak pakai CD ROM atau DVD player. Hasilnya - tiap kali bukak PC, manjang keluar gambar nih je :


Ishhh pening lar...

Oh sebelum sambung mengejas PC bermasalah aku tuh; selamat menyambut Deepavali, selamat menyambut tahun baru Awal Muharam; errr selamat bercutilah :)


Takziah. Apa Yang Kita Buat?

Empayar Utama - Saturday, October 26, 2013 : 6 comments

Baru aja aku kongsi cerita pasal 'beri kepercayaan sebagai pencegahan awal' belah pagi; tak sampai doblas jam lepas tu berlaku kejadian buruk setelah apa yang kita percaya itu tak boleh dipercayai.

Aku ikuti perkembangan di internet dan walaupun agak lewat – kami sekeluarga ucap takziah kepada keluarga mangsa, semoga tabah hadapi dugaan ini.

Ermmm camana nak mula ya. Okeh aku bajet salah satu tempat kija aku. Syarikat percetakan sediakan 'perkhidmatan servis mencetak guna mesin' - dalam tugasan. Ada syarat/piawaian tertentu perlu dipatuhi hingga membolehkan syarikat guna mesin dan mesin tersebut boleh beroperasi.

Syarikat kawalan keselamatan sediakan 'perkhidmatan servis kawalan keselamatan guna manusia' - dalam tugasan. Samalah kan, pasti ada syarat/piawaian tertentu perlu dipatuhi hingga syarikat boleh guna manusia sebagai pengawal keselamatan (lebih-lebih lagi bersenjata) seterusnya boleh beroperasi/bertugas. Apa beza mesin dengan manusia?

Bila jadi kes, jalan singkat - batalkan lesen syarikat terbabit. Dah jadi baru ambil tindakan. Tapi hanya kat syarikat terbabit jelah.

Banyak belog bersuara pasal ni (bagaimana mencegah) bukannya tuding jari cari siapa salah atas perkara yang dah berlaku seperti BUASIR OTAK yang bertanya "Apakah langkah pencegahan yang korang rasa boleh dilakukan bagi mengelakkan kejadian api dalam sekam, duri dalam daging, musuh dalam selimut ini?"

Sebelum inipun banyak kupasan tentang pekerja dan syarikat kawalan keselamatan. Paling konsisten ialah Mazidul Akmal seawal bulan Mei 2009 lagi. Paling menarik minat aku ialah Cipan, Tapir & Tenuk (C++).

Kita dah nampak benda berlaku. Meragut nyawa. Takde ke kebarangkalian berlaku lagi; mungkin kepada syarikat kewangan lain, serta syarikat kawalan keselamatan lain? Apa langkah pencegahan seterusnya agar tak berulang?

Cadangan aku; batalkan dulu semua lesen syarikat kawalan keselamatan. Buka permohonan baru dan setelah semua langkah yang 'tepat dan betul' dipenuhi serta dipatuhi baru beri lesen. Laporan tiap tahun perlu untuk pembaharuan lesen (sama macam lesen mesin cetak sebelum dimansuhkan tahun lepas). Kita boleh kurangkan kecuaian jika ada kepada tahap paling minima, bukan tak ada terus.

Tapi, hahahahaha aku siapa?



Macam Tak Percaya

Empayar Utama - Wednesday, October 23, 2013 : 7 comments

Salam semua. Hehe eh gelak pulak.

Aku letak iklan kat belah kanan atas sidebar, ala yang aku pesan 'Rajin-rajinle Jengah' tuuu. Tapi manjang dok benda sama ulang-ulang jemu jugak kan. So, malam tadi aku cubalah tukar dengan yang agak baru.

Tokojut mak kau bila nengok yang satu program tu bermasalah. Antara
nak percaya ngan tak percaya je. Meh aku tunjuk apa yang aku jumpa :

  • 8share landing page result
    Keputusan untuk 'Landing Page' saja dah tunjuk ia jadi tapak sewa / pembawa 'sites' yang bermasalah
  • PlusGoogle share 1 result
    Aku teruskan juga dan cuba kongsi satu iklan dia di gugelplas. Jawapan betul sebab tu kaler hijau tanda 'right' lagi hehe
  • PlusGoogle share 2 result
    So, aku teruskan dengan iklan lain. Alamak 'pengkang' siap kaler merah seyyyy
  • Technetium info
    Ushar pulak apa benda nya Technetium ni?
  • Technetium result
    Ermmmm tak le teruk sangat...
  • Technetium with 8share
    Tapi bila periksa 'combined link' - Aiyarkkk...!!! Tak berani aku nak letak link nih...
  • ChurpChurp landing page result
    Ok tengok program satu lagi. Nampak lebih baik keputusannya...
  • Travelar landing page
    Ini keputusan berdasar 'link' yang diberi
  • result 1
    Dan ini hasil akhir 'link' tersebut
  • Magnum Mini Moments
    Masih was-was, aku test link iklan lain pulak. Ini page berdasar 'link' disediakan
  • result 2
    Hasilnya, program yang kedua nih masih oke...

Pada pandangan aku, ada beberapa link bermasalah yang suka-suka parking kat 'program pertama'. Ini menyebabkan 'program pertama' itu pula jadi pembawa masalah. Dan setakat ini 'program kedua' belum bermasalah lagi. Ishhh ntahapahapalah kan. Bagi link ber'malware' pastu suruh orang lain tekan-tekan hahahahahahampagastullah aku nih.

Cerita aku ni kan, mesti ada yang tak suka sebab mereka akan fikir aku ni dok promot iklan.

Sebenarnya aku cuma nak kongsi - kalau ada program yang kita boleh percaya dan boleh 'guide' blog kita (contohnya McAfee SiteAdvisor) apa salahnya pasang...


Sama Tapi Tak Serupa

Empayar Utama - Thursday, October 17, 2013 : 8 comments

Aku nak buat ulasan wayang pulak. Mari tengok cerita Melayu. Kat bawah ni ada 4 cerita yang tak kurang popularnya. Ada yang masih bersiaran, ada yang sedang diulang tayang.

Takkan korang tak tengok satu pun dari 4 cerita tu...
Apa persamaan yang boleh kita nampak, dan apa pengajaran dari persamaan tersebut?

Kita disajikan sifat iri hati, cemburu, hasad dengki ibu mertua terhadap menantu. Kita terima susunan ceritanya, bangga dengan pembawaan sikap mertua yang tidak elok hingga kita angkat cerita tu jadi popular.


Ombak Rindu
Ombak Rindu - Meletup juga cerita ni dulu
Tentang Dhia
Tentang Dhia - Drama, sekarang tengah tayang ulangannya
Love You Mr Arrogant
Love You Mr Arrogant - masih bersiaran
Pelita Tanpa Sumbu
Pelita Tanpa Sumbu - Tayangan sempena AidilAdha malam tadi
Ciptaan Terindah
Kemaskini 19.10.2013 - Ciptaan Terindah - Ini bukan mak mertua tapi mak sendiri...
Pastu, bandingkan dengan yang ini. Ini cerita klasik tak patut kalau belum tengok :

Tajuk 'straight to the point' dan di penghujung cerita sang mertua mengaku bersalah.



Haaa itulah ulasan aku :p