Cerita Yang Jarang Terkini :

Followers Friend Connect Mudah Alih

Empayar Utama - Friday, September 16, 2016 : No comments

Dulu aku ada cerita pasal followers friend connect widget/gadget. Bila script friendconnect dah tak boleh digunapakai, susah sikitle nak ambil kod untuk letak kat tempat yang kita suka, kannnn... Nak nak lagi bila followers makin surut, macam malulah nak pamer tapi nak juga letak hahahahahah.

Dulu ada tutorial untuk buka-tutup gadget benda alah ni. Sekarang tutorialnya pun dah tak ada. Imejnya lebih kurang camni:

Cuba tekan butang ([+]Follow) tu. Timbul tak?

Boleh lagi ni. Yang betulnya aku ada letak kat multi-tab polska ada kat sidebar tuh. Cenggini:
1. Memula buka Blogger Dashboard ---> Layout ---> Add a Gadget ---> More Gadgets ---> Followers

2. Pastikan paparan gadget yang terhasil nanti memuaskan dan mengikut kehendak hati kamu ya :) Pastu save.

3. Buka blog kamu di tab baru; klik kanan dan tekan 'View page source'. Akan keluar satu tab baru dan cari sampai jumpa yang ini: <div id='Followers1-wrapper'>

Pastu copy aja mula dari <div><script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> hinggalah ke </script></div>

Kalau berdasar nombor baris blog aku: dari baris Nombor 863 hingga baris Nombor 894:


Dapat tak? Haishhhhh..... Haaaa ambek nih:

<div>
<script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script>
<div id="followers-iframe-container"></div>
<script type="text/javascript">
window.followersIframe = null;
function followersIframeOpen(url) {
gapi.load("gapi.iframes", function() {
if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) {
window.followersIframe = gapi.iframes.getContext().openChild({
url: url,
where: document.getElementById("followers-iframe-container"),
messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER,
messageHandlers: {
'_ready': function(obj) {
window.followersIframe.getIframeEl().height = obj.height; }, 'reset': function() { window.followersIframe.close();
followersIframeOpen("https://www.blogger.com/followers.g?blogID\x3d874138832550890313\x26colors\x3dCgt0cmFuc3BhcmVudBILdHJhbnNwYXJlbnQaBjc3Nzc3NyIGY2MwMDAwKgZGRkZGRkYyBmNjMDAwMDoGNzc3Nzc3QgZjYzAwMDBKBjc3Nzc3N1IGY2MwMDAwWgt0cmFuc3BhcmVudA%3D%3D\x26pageSize\x3d21\x26origin\x3dhttp://empayarutama.blogspot.com/");
},
'open': function(url) {
window.followersIframe.close();
followersIframeOpen(url);
},
'blogger-ping': function() {
}
}
});
}
});
}
followersIframeOpen("https://www.blogger.com/followers.g?blogID\x3d874138832550890313\x26colors\x3dCgt0cmFuc3BhcmVudBILdHJhbnNwYXJlbnQaBjc3Nzc3NyIGY2MwMDAwKgZGRkZGRkYyBmNjMDAwMDoGNzc3Nzc3QgZjYzAwMDBKBjc3Nzc3N1IGY2MwMDAwWgt0cmFuc3BhcmVudA%3D%3D\x26pageSize\x3d21\x26origin\x3dhttp://empayarutama.blogspot.com/");
</script>
</div>

Yang kaler merah tu no. id blog aku, tukarlah dengan no. id blog kamu ya. Tau tak kat mana nak dapat id blog? Kat sini:


Satu lagi kaler merah tu nama blog aku. Kena tukar jugalah dengan nama blog kamu.

4. Salin / copy kod nih kat notepad ke, wordpad ke; save dan kendian balik semula ke item no. 2 atas tu. Delete follower gadget asal yang telah disave tadi sebab tadi tu kita create follower gadget cuma untuk rembat kodnya menerusi view page source.

5. Lepas Delete, Save. Pastu ambil kod yang telah disalin dalam notepad / wordpad tadi; haaa letakle kat mana-mana yang berkenan. Save dan dah siap.

Tutorial ini dikongsikan sebab kod gadget ni tak ada jual kat kedai. Satu lagi sebabnya ialah ada tempat-tempat yang kita nak letak tapi tak boleh letak kerana kod asal kena melalui dashboard, siap tersedia tanpa dapat nak cilok kodnya.

Senang, kannn. Dah dulu, babai.

Papan Tanda Jalan Lagi

Empayar Utama - Tuesday, September 13, 2016 : No comments

Lanjutan kepada cerita lama dulu masa duduk kat tepi jalan; dua tiga menjak nih makin banyak papan tanda camni kat jalanraya. Dulu jarang kita lihat.

Tujuannya untuk baikpulih kerosakan yang berlaku dan beri keselesaan kepada awam.

Walaupun papa-papan tanda ini hanya
bersifat sementara sepanjang kerja-kerja kecemasan dan penyenggaraan, aku harap gambar terakhir tu tidak bersifat sementara:






Dan yang kat bawah ni pula; ianya lebih kepada tanda amaran / bahaya:





Apa yang tak kena?

Beri laluan, jangan tak beri; kepada...


Aku pernah tulis dulu "Agak keras sikit ayatnya" untuk papan tanda yang bertulisan. Akupun harap gambar terakhir ini betul-betul jadi amaran / peringatan kepada kita semua agar tidak tersasar...