Entri terakhir aku dua hari lepas tak meriah dengan pandangan dari pembaca mungkin tajuk dan isinya berat sangat; tak menarik.
Mungkin juga pengaruh komen aku sendiri dalam entri sebelum ini yang buat pembaca takut nak luahkan pandangan lagi.
Mungkin juga pengaruh komen aku sendiri dalam entri sebelum ini yang buat pembaca takut nak luahkan pandangan lagi.
Maaflah bunga bahasa aku kasar sangat kot sampai susah orang lain nak tafsir apa yang aku ceritakan. Yang sudah tu sudahlah. Bukak buku baru ajalah yea...
Setahun sekali, biasanya lepas 15 hari puasa; mak akan keluarkan oven antiknya untuk masak biskut (kuih raya). Nak tengok betapa antiknya oven tu, haa tengok kat bawah ni. Jarum temperature pun dah patah:
Berhabuk dan dah mula timbul karat sana sini tapi sejak aku kenal dunia; inilah oven yang mak gunakan setiap kali nak sambut raya. Arwah abah akan bersihkan dulu, lap dengan minyak mana yang patut sebelum boleh digunakan untuk memasak biskut-biskut raya.
Untuk alas susunan biskut dalam oven; arwah abah akan potong tin biskut dan dibentuk empat segi tepat biar ngam-ngam muat dalam tingkat-tingkat oven kami tu. Nama mudahnya ialah 'loyang'. Tapi lepas abah dah tak ada, kami gunakan loyang yang terakhir abah buat 5 tahun dulu. Masih elok lagi kan?
Bukan tak ada yang moden tapi mak lebih selesa guna oven kesayangannya ni. Kat sini tak ada gambar biskut nak aku tunjuk. Kalau nak nengok biskut-biskut raya, blog lain manyakkkkk..... Hehehe.....
Apa-apapun; Selamat Hari Raya IdilFitri Maaf Zahir & Batin dari EmpayarUtama
.