Home » » Pakaian Seragam

Pakaian Seragam

Empayar Utama - Tuesday, February 1, 2011 : 5 comments

Pakaian Beragam Seragam di sekolah yang buat poket aku makin nipis...

Eh! Nama bebudak kat bawah ni boleh start dari 'A' pulak. Bukan sumer anak aku, kebetulan aaaa... Tak mo cerita panjang, nengok gamba mungkin korang bley paham.

Model
Mekap/
Solekan

Photo
Doktor mata

:
:


:
:


Airina / Aiman / Afrina / Adib / Alya / Amirul
Adriana (Kelayakan - Boleh menghabiskan 2 botol bedak Enchanteur 250g hanya dalam beberapa minit)
Nokia N70 je...
Dr Gan - temujanji lepas entri Besar Belanjapun, Kena Bayar Enche dulu kensel tapi macam nak kena buat appointment baru.

Sebelum naik sekolah. Pakaian yang standard untuk murid sekolah:

Sekolah Kebangsaan Sekolah Agama


Baju Putih
Tali leher biru
Seluar panjang Biru
Kasut putih


Baju Putih
Tudung Putih
Kain Biru
Kasut putih


Baju Melayu Putih
Samping Hitam
Songkok
Kasut putih


Baju Putih
Tudung Putih
Kain Biru
Kasut putih
Tadika Kemas


Baju Kurung Biru
Kotak Kotak Kecik
Kain Biru
Kasut Putih


Baju Putih (Jumaat)
Tudung Putih
Kain Biru
Kasut putih


T-Shirt Tahun 2010
Track Bottom
Taun Ni Kena
Beli Baru


Tak sampai sebulan lepas itu..., inilah jadinya:
Sekolah Kebangsaan - Hero


Kemeja Biru
(Ada vest)
Tali leher Merah
Seluar Panjang Biru


Baju Sukan
Rumah Hijau
Yang sebenarnya
dia ni rumah Merah


Ko-K Kadet Remaja
T-Shirt Hijau
Seluar Hijau Berkocek
Talipinggang berlogo

Baju putih awal-awal dah beli dua helai, sedekah kat kawan. Nasib baik kasut putih boleh pakai untuk sekolah agama.

Minggu lepas dapat surat dari sekolah pasal Dasar 1 Murid 1 Sukan yang diwajibkan untuk murid tahun 4 ke atas. Aku fikir pelaksanaannya ada sedikit 'technical error'. Ini pendapat peribadi, tak semestinya aku betul - kerana tumpuan 1 Sukan boleh dilakukan secara berperingkat. Contohnya penggal pertama (mula kat Tahun 4 la kan?) adalah untuk menilai minat dan 'talent' yang ada pada setiap murid. Kalau minat aja yang ada tapi 'talent' tarak - tak guna.

Contoh terbaik seperti minat main hoki, tapi langsung tak tau bermain; atau 'talent' main sepak raga tu ada, minat pun ada sikit-sikit - tapi ada masalah penglihatan (pakai cermin mata) takkan nak benarkan murid tu masuk sukan sepak raga?

Penilaian pada penggal pertama akan dapat tentukan apa jenis sukan yang sesuai untuk setiap murid ambil bahagian pada penggal kedua dan seterusnya. Tapi apa yang nampak sekarang - murid-murid kena isi borang terus pilih jenis sukan, dan beli kelengkapan berkaitan dengan sukan tu. Agak tak praktikal. Kalau benda ni dimulakan dari pra-sekolah atau tadika mungkin agak praktikal ; untuk memupuk minat yang langsung belum ada dan timbulkan sedikit 'talent' dalam diri mereka. Guru peringkat ini boleh beri laporan atau komen dalam buku laporan kemajuan murid untuk tindakan susulan guru tahun berikutnya. Jadi bila pelajar naik Tahun 4 nanti memang sudah diketahui apa jenis sukan untuk diri masing-masing.

Tak pedulilah kalau dalam satu sekolah tu, jika murid Tahun 4nya yang lelaki katalah seramai 300 orang tapi 200 murid menjurus kepada badminton, badmintonlah yang mereka kena main. Sebab tujuan asalnya adalah 1 Murid 1 Sukan; bukannya 1 Sekolah 1 Pasukan Sukan! Bukan untuk melengkapkan sekolah itu satu pasukan bola, satu pasukan badminton, satu pasukan payung terjun, eh dah melalut aku nih.

Bukan apa, anak aku dah mula merengek nak beli kasut bola, jersi bola, stokin bola - padahal sebelum ni dia dok main badminton aja ngan sepupu sepipit dia kat kampung dan dengan jiran-jiran kat rumah pengasuh. Lari topik pulak, asalnya nak cerita pasal pakaian seragam sekolah beragam di sekolah.

Aku sambung balik.

Pakaian Sekolah Kebangsaan Perempuan - Pakaian berbagai ragam


Baju Putih
Tudung Putih
Kain Biru
Kasut putih

Baju Kurung Kuning
Tudung Kuning
Kain Biru
Kasut Hitam

Baju Kurung Putih
Tudung Pink
Kain Pink
Kasut Tak Kisah

Rumah Kuning
lengan panjang,
pendek pun
dia nak beli

Kena bergilir pakai baju kat atas

Puteri Islam

Ini tak campur pakaian pengawas perempuan yang sama cam hero kat atas...

Sekolah Agama - Yang ini betul-betul Pakaian Beragam (Yang kaler-kaler tu pompuan pun sama)



Baju Melayu Putih
Samping Hitam
Songkok
Kasut putih
Normal nih


Baju Putih
Tudung Putih
Kain Biru
Kasut putih
Pun normal gak


Pengawas

Baju Kurung Hijau
Kain Sampin Hijau
Kasut Hitam


Ketua Kelas /
Pen Ketua Kelas
Baju Melayu Biru
Samping Biru Tua
Kasut Hitam

Sebenarnya ada lagi satu jenis pakaian beragam kat sekolah agama tu, baju kaler purple untuk Pengawas Perpustakaan. Huih! Macam-macam. Tak boleh ke takat pakai 'name-tag' untuk tugasan tu? Kan cuma beberapa hinggit je...

Dahla baju putih kena bergilir dengan baju pengawas perpustakaan; baju putih tu sebenarnya ada 3 pasang sebab standby untuk sekolah agama. Last last sekolah agama kena pakai baju biru...

Tadika Kemas pulak:


Baju Kurung Biru
Kotak Kotak Kecik
Kain Biru
Kasut Putih


Baju Putih (Jumaat)
Tudung Putih
Kain Biru
Kasut putih


Baju Tahun lepas
Ikut pengalaman,
baju baru akan
dapat bulan 6 nanti


Gitulah ceritanya...
~Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni~


related posts plugin for wordpress, blogger...
Comments
5 Comments

5 comments:

  1. Gyahaha!
    Motif utama fea tolak jawatan pengawas selama 3 thn b'turut2 just sbb tadew wet na beli uniform.. =,="

    ReplyDelete
  2. Tanya cikgu - 'Cikgu, saya buat name tag pengawas aja boleh tak?'

    ReplyDelete
  3. GYAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!

    ini jawapan cikgu:

    SAYA YANG MENURUT PERINTAH ^_^

    ReplyDelete
  4. Terima kasih cikgu (dengan nada berlagu), rotan aja anak saya tu kalau nakal sangat

    ReplyDelete
  5. In my opinion you are not right. Let's discuss. Write to me in PM, we will talk.

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...