Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Yang Buruk Je Keluar, Yang Baik Peduli Hapa...

Empayar Utama - Tuesday, March 29, 2011 : 3 comments

laman sosial Tak percaya? Ni ha, aku letak separuhje berita-berita yang tak baik pasal internet secara amnya; dan laman sosial secara khususnya.

Entahlah, sama ada memang nak ikut pepatah orang tua 'buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali' sebab yang sekali tulah orang dok ingat sampai bila-bila. Kena pulak yang sekali tu ialah benda tak elok; aaaaataupunnnnn - Ini aja cara suratkhabar nak dapat publisiti untuk kekalkan ranking nombor satu. Iye ke?
Cuba letak cerita yang baik-baik pasal internet atau laman sosial macam apa ya.... Erm, macam jejak kasih nyer cerita... Masuk laman sosial tup-tup jumpa keluarga dekat yang lama dah tak dengar berita.

laman sosial

Setuju tak kalau aku katakan cerita yang baik-baik tak kisahlah kalau bukan pasal internet atau laman sosial pun; tak sampai 5% kandungannya dalam suratkhabar. Selebihnya iklan penaja; iklan 4 nombor; iklan pinjaman wang; iklan jualan murah; iklan MLM (tapi tak berapa perasan sebab iklan cuma tunjuk produk); iklan lagi; dan lagi; dan lagi; dan lagi. Ruangan cerita luar negara; saham (walaupun majoriti setuju peratus pembaca yang berkepentingan untuk cerita saham adalah sangat rendah); celebriti; iklan perabut pulak; iklan supermarket; eh iklan lagi? Berapa halaman atau muka surat yang betul-betul berita berinformasi? Cuba tukar cerita daripada buat orang terpengaruh dengan cerita tak elok kepada terpengaruh dengan cerita yang menarik. asanya turun rankingla paper camtu, betul tak...

Aku stop sini pasal paper. Cerita pasal laman sosial, nama pun dah laman sosial. Tapi memang tak patutlah budak-budak sekolah rendahpun disogokkan dengan laman sosial nih. Pergi balik pergi balik benda tak elok gak yang diikut. Tengok le game kat bawah ni, nampak ok je kan? Tapi apa yang game ni ajar budak-budak? Ajar berbelanja, ajar menembak, ajar bunuh-membunuh, pastu siap ajar cari penjaga jangan sampai kena bunuh! Penjaga tu pulak dah memang rupa setan dengan muka tengkorak boleh terbang pegang sabit hantu lagi. Kecik-kecik lagi dah diterapkan dengan permainan semacam ini. Dah kalau bukan game untuk bebudak, takkan game ni untuk orang dewasa? Orang dewasa tak men game nih, diorang men game cam kat atas tu - 'pikat gadis animasi hingga ke ranjang'; tak pun game 'mengayat' sampai boleh buat duit. Lagi best dari MLM apa, tak payah tunggu sampai nam tujuh level.
laman sosial
Ni kat bawah keratan Metro hari ni. Kementerian baru nak kaji, belum lagi masuk peringkat buat tindakan pun. Yang sibuk kat tv atau radio sekarang ni cuma talian hayat untuk mereka yang ditipu melalui alam siber.
laman sosialKalau dah ada talian hayat tu, kira masing-masing setujule pada penipuan siber, kan? Maksudnya tipulah, tak pe... kalau ada yang kena tipu (dah kena tipu?) baru tipon talian tu bagitau kena tipu. Betulke camni? Bolehlah... kot...

Apa Yang Susahnya Nak Mengaku Salah?

Empayar Utama - Monday, March 28, 2011 : No comments

LHDN Borang BE Ini bukan kes politik aaaa... Jangan pulak bila baca je tajuk kat atas tu, terus ingat "Waaa, EmpayarUtama sekarang cerita politik lak". Tak de.

Sebenarnya aku tengah isi Borang BE. Iyelah sambil ingat mengingati sesama insan - Borang BE ni kena anta sebelum
30 April (sebulan lagi) tapi takpe kan kalau dapat isi dan hantar cepat sikit. Buang jejauh budaya 'last minit' tu.

Borang EA (aku tak kerja gomen jadi dapat Borang EA, kalau kerja gomen dapat Borang EC rasanya) ni dapat pada ujung bulan dua dan sekarang LHDN pun galakkan guna e-filing untuk hantar. Tapi korang tengokle nanti hari Jumaat 29 April. Cam biasalah, sama je macam kes bayar saman trafik aritu... Dan suratkhabar hari Sabtu esoknya nanti akan penuh ngan cerita bergambar pasal hantar borang BE pada saat-saat akhir. Orang kita, biasalah...

Jadi sebelum isi borang, aku kumpul balik semua slip gaji dan penyata KWSP tahun lepas. Aku pernah cakap kat HR Dept satu kompeni yang aku kerja - Aku tak pernah bukakpun slip gaji tapi aku kumpul untuk tujuan income tax. Haaa, masa nilah baru aku belek satu satu benda alah tu.

Belek punya belek, terperasan pulak yang ada dua bulan caruman KWSP tak masuk tapi dalam slip gaji ada potongan (Majikan dan Pekerja). Takla besar sangat tapi benda ni aku ambik serius sebab inilah simpanan untuk hari tua dan mungkin dapat kaber belanja anak-anak bila aku dah tak boleh kerja nanti.

Pastu si HR merangkap Payroll Dept tu ada eksyen sikit (sikit happa, banyak tau). Beliau antara penyebab utama aku tak lagi kerja kat kompeni tu - tapi sekarang masih buat part time kat situ hehehehe. Aku cuma bgtau sorang lembaga pengarah pasal isu ni. Point aku cuma "kenapa kerja main-main? Kalau dah kena kat aku, pekerja lain tentu kena gak, pergilah check."

Masa aku masih ngan kompeni tu, dia good guy dan akulah jadi bad guy. Sebab apa? Sebab kalau ada mistake pasal overtime, pasal gaji, pasal time kerja - memang dia tolak kat aku. Kira kalau ada calculation error tu akulah yang salah kira. Jadi pekerja kat sana memang nengok aku semacam je lah. Diorang mati-mati ingat akulah yang kira overtime, kira gaji, potong sana, potong sini sampai ada satu masa tu grup shift malam datang jumpa aku macam nak gaduh. Sebenarnya diorang ajak gi makan, hehe.

Eh, kat mana aku tadi? Oh, pasal mengaku salah. Akupun pelik kenapa ya; susah na ke nak mengaku salah, pastu mintak maaf, semak semula kerja tu dan betulkanlah apa yang silap. Mudahkan? Pada aku ini 'sikap' dan 'perangai' yang sangat susah dah nak diubah - sebab masing masing dah tua.

Kita ni manusia tak boleh lari dari buat silap. Tapi bukan tak boleh diperbetulkan kesilapan tu. Boleh. Cuma nak ke tak nak je. Kena pulak kes caruman KWSP (dan PERKESO) ni agak sensitif sekarang ni. Kalau dalam kes caruman KWSP, silapnya dari mula lagi, contohnya cam ni:

KWSP Borang AIni Borang dari KWSP untuk diisi dan dipulangkan semula beserta bayaran. Kandungannya disediakan oleh Payroll. KWSP Penyata CarumanIni pulak Penyata Bulanan dari KWSP. Jadi apa yang ditulis dan dihantar memula dulu, itulah yang tercatat dalam penyata ni.

Payment Voucher
Haaa... Yang kat atas ni Payment Voucher yang akan dibayar oleh bahagian akaun. Pun disediakan oleh Payroll Dept, kecualilah kalau Payroll Dept tu sendiri dalam Account Dept.

Jadi kesilapan tu boleh disemak melalui perbandingan Penyata Bulanan KWSP dengan Payment Voucher. Antara kesilapan sama ada: Terlupa nak isi caruman walaupun dah dikira dalam Payment Voucher; atau terkurang caruman; ataupun terlebih caruman. Dan kesilapan ni pulak biasanya berlaku kalau pekerja baru diambil kerja tak ikut tarikh 1 hb atau 15 hb; ada penyelarasan gaji atau kenaikan gaji; atau pekerja berhenti kerja tak ikut tarikh hujung bulan atau tengah-tengah bulan.

Mungkin ada sesetengah orang yang egonya terlalu tinggi. Tindakan paling bagus - lepaskan masalah tu kat orang lain dan dia cuci tangan. Siap pergi bercerita kat bebudak lain, itu aku yang buat, itu aku yang kira, itu aku yang buat keputusan, itu aku yang salah. Jadilah dia good guy.

Apa- apa halpun, pasal Borang BE tu kita tunggu ajalah 29 April nanti yea...

Meriahnya...

Empayar Utama - Saturday, March 26, 2011 : 2 comments

Ini antara gambar-gambar yang sempat aku tangkap pagi tadi. Kali ni aku nak kongsi Sambutan Maulidur Rasul Anjuran Sekolah Agama Dato Abdullah Esa, meriah woo...
Dua keping yang kat atas sewaktu perarakan. Grup kompang baju biru tu walaupun barisan terakhir, tapi grup tulah yang paling meriah sebenarnya. Nak tengok live, klik video kat bawah ni (tapi aku amik masa diorang berarak masuk dalam kawasan sekolah, tak sanggup nak ikut 4 km sambil dokong anak paling kecik) :


Teringat aku masa kecik-kecik dulu, kalau dah dekat nak sambut Maulud Nabi, kampung yang anjurkan. Tapi kitorang budak-budak sekolah agama buat grup 3-4 orang pusing keliling kampung kutip derma. Masa tu bawak tabung besar tin Milo paling besar tapi bersalut ngan tulisan jawi dan ada logo sekolah ke jabatan agama ntah aku pun tak ingat dah. Yang aku paling ingat ialah kami dapat beberapa kebat lencana kertas warna putih pun ada logo dan jarum peniti untuk disematkan ke pakaian penderma. Kitorang lak pakai kat songkok.

Sekarang dah lain. Sekolah cuma perlu buat sekeping surat derma dari ibu bapa. Sebelum pakai surat, rasanya sekolah bagi kad derma sorang satu kat budak-budak. Iya lah, masa merubah segalanya...

Ini insiden sebelum kumpulan berarak tu sampai dalam sekolah:
Kuah lauk kambing tumpah daaa...

Ini agihan air mineral dan kuih untuk sarapan lepas berarak...

Kat bawah ni plak... diorang dok tunggu kompang abis, tak abis-abis oleh grup baju biru. Akak-akak dan makcik-makcik grup baju merah tu tak tunggu lama, lepas dapat tapau beransur dah tak tau mungkin ada majlis lain kot:
Sebenarnya grup kompang ada tiga tapi susah aku nak crita kat sini, bagusnya nengok video kat atas tu. Tak lama sebelas minit je.

Kat bawah ni antara para tetamu yang hadir...
Tak ketinggalan tetamu kehormat selain tetamu istimewa:
Sebelum memulakan acara, pembuka tirai pagi ni ialah bacaan doa semoga semua diberkati Allah:
Kat bawah ni mereka yang jadi tulang belakang untuk menghidupkan majlis hari ni. Kalau ikut turutan gambar, gambar no 6 tu kira dah siaple makanan untuk tengahari. Oleh kerana tetamu memang dah dijangka meriah; sambutan kat sini ni agak sukar untuk buat hidangan dalam dulang makan 4 orang macam yang pernah aku ceritakan dalam entri yang lepas.


Satu kumpulan lagi pun sibuk gak dok potong kuih dan buah-buahan:
Inilah dewan yang telah siap diubahsuai dan dapat digunakan untuk acara hari ni. Perasan tak budak-budak cam tak ramai / tak ada?
Sebenarnya diorang ada tempat untuk berkumpul dalam kelas yang dah dikhaskan jadi dewan untuk diorang berehat. Jadi ibu bapa dapatlah mengikuti acara majlis dengan kurang sikit gangguan:

Tudung Merah: Anak saya ramai, ni yang datang seragam ni baru lima orang. Kat rumah pun diorang kirim. Boleh tapau lagi sepuluh ke? Nak lauk yang lengkap ya; acar nenas, korma kambing, kari daging siap ayam masak merah tu boleh ke? Sedap la nasi tadi.
Tudung Putih: Eh, saya pun ingat nak bawak balik sepuluh bungkus gak. Nanti kita tanya ustazah yang jaga nasi tu yek...

Aku tak sempat tunggu sampai tengahari sebab ada satu majlis lagi kat sebelah - Sekolah Kebangsaan Mohd Khir Johari. Kat situpun meriah gak dengan pertandingan Al-Qur'an dan Nasyid Peringkat Zon. Nantilah cerita kat lain entri yea...


Di Sebalik Majlis Perkahwinan Anak Bongsu Pak Lang...

Empayar Utama - Sunday, March 20, 2011 : 4 comments

Hari-hari terakhir cuti sekolah penggal pertama, banyakle jemputan ke majlis kahwin. Majlis yang ini aku tak dapat kad jemputanpun. Pak Lang sibuk sangat tapi tiap hari panggil datang jangan tak datang tau... Dia punya sibuk sampai hari last baya saman tu dapat no. 1129 tak salah aku. Aku singgah kat pejabat pos tengahari tu baru no. 42 jadi aku congak kat Pak Lang; dia punya turn lepas kul 10 malam hehehehe...

Biasanya kalau gi majlis kahwin amik gamba yang biasa-biasa aja. Kat sini ada beberapa gambar biasa yang tak biasa dimuat turun oleh para bloggers jadi aku share lah yea... Kena view dan baca sampai abis baru best.
Ini majlis khatam al-Qur'an dibuat belah malam 2 malam lepas. Sebelum tu orang kampung ramai-ramai 'rewang' potong bawang potong daging potong ayam sambil belasah rokok 'rewang' free dari tuan rumah. Aku tak dapat join - kija (alasan paling munasabah yang boleh diterima)



Tengahari, waktu paling meriah ngan jemputan. Tetamu belah pengantin lelaki makan kat khemah satu lagi (gamba belah kanan)

Haaa...grup kompang Kampung Melayu yang betul-betul bersemangat mempersembahkan beberapa lagu dengan pelbagai irama:
Inilah mempelai yang jadi raja sehari semalam. Yang 3 orang lagi tu tak tau amik berkat untuk majlis diorang akan datang pulak ke, atau amik berkat sebab lom dapat anak - itu diorang kena jawab sendiri:
Haaa... Ini lauk tengahari aku. Air batu dan nasi jagung berlaukkan paceri nenas, dalca, ayam goreng, kari daging dan korma daging kambing. Best wooo...
Cam biasa, lauk self servis tak cukup tambah sendiri kalau tak malu:
Dah makan boleh cuci tangan cuci mata cuci mulut ngan bubur kacang merah. Pun bley tambah, free nih:
Ni gamba kat belakang balai raya. Lengang sebab lauk-lauk tu sumer dah siap masak dari malam lagi. Grup tukang masak bley goyang kaki tinggal cedok lauk je:
Aku ingat nak bagi anugerah 'kendarat of the day' kat akak ni yang konsentret membungkus nasi buat tapau tetamu. Kalau belah selatan atau orang Jawa, ianya dipanggil 'boncrot':
Walaupun meriah ngan tetamu, brader ni (time aku tangkap gamba dia, sebelum dan selepas tu tak tau lak) senyum je... Senyum perli sebab sensorang buat kija. Member ada pat lima orang kat tepi parit sibuk tekel anak dara...hehehe...
Tak caya? Ni haa kat bawah ni siap kontrol ensem masing-masing... Hehe... jangan mare ye aku melawak je:


Tetamu: Ni kira lastlah yek majlis besar Pak Lang? Kalau ada lepas ni pun buat majlis potong jambul aja lah kan?
Pak Lang: Sapa kata? Ni last untuk yang nombor satu... Nombor dua blom lagi!

Mak Lang: Ko jangan pecaya cakap Pak Lang ko tu! Dia buang tebiat, 'dah Maghrib' dah orang tua tu nak oiiii!



Dua abang Deejay yang memeriahkan majlis dengan celoteh masing-masing. Kitorang tunggu acara karaoke je sebenarnya bang...

Pak Lang: Boleh pakai ke? Betul boleh pakai?
Esa: Harap-harap bolehla Pak...
Jue: Bang, buat-buat tak nampak; buat-buat tak dengar je bang...

Mak oiii... anak bongsu nyer pasal... tu dia makanan untuk 'Makan Damai'. Tapi sebelum tu kita ambik berkat mintak Pak Aji bacakan doa kesyukuran untuk mempelai dan semua yang hadir. Amin...

Satu benda yang aku pasti kalau kat majlis kawin. Bunga manggar akan jadi rebutan budak-budak, kenapa ntah. Tengok 3 keping gamba kat bawah ni:



Tinggal dua batang je...


Dah kenyang...

Akhirnya... jumpa gak 'Kendarat of the day'. Abang Deejay ada kata diorang ni cam grup nasyid Al-Hidayah Kg Melayu...

Jom sambung trip jalan-jalan cari pasal cari makan; kali ni terus ke Taman Universiti, Skudai. Pengantin yang ini dulu jiran masa kat flet Larkin. Time buat kenduri camnilah baru dapat jumpa, kan?
Pening cari rumah diorang walaupun dalam kad ada peta. Satu jam gak pusing-pusing dalam Taman U baru jumpa.
Hehe... Pengapit cam baru lepas akad nikah la...
Siap begamba atas pelamin...
Mudah-mudahan ada jodoh dan bakal tersisip keris kat pinggang. Amin...