Home » , » Apa Itu Wayback Machine

Apa Itu Wayback Machine

EmpayarUtama - Tuesday, July 26, 2022 : No comments

Apa tu? Mesin kembali ke masa lalu ke? Bukan, bukaaaaannn. Ia adalah laman web yang boleh tunjukkan kita bagaimana bentuk sesuatu laman web dan entri sesuatu posting lama.

Sebenarnya, tak kisahlah sama ada entry/posting sebelumnya telah dipadam (delete), disimpan untuk khazanah/arkib, atau memang bertujuan untuk disorok dari bacaan umum; kita masih boleh baca entri tersebut
dengan guna Wayback Machine. Laman web yang sudah tidak wujud/ditutup juga boleh diakses melaluinya.

Macam mana nak guna Wayback Machine ni?

1. Buka laman webnya, pastu taip link/url yang nak kita lawati dalam kotak cariannya.

2. Pilih tahun yang nak dibuka, dan cari tarikh dalam mana-mana bulan yang bertanda bulat (biru) untuk lihat arkibnya.

3. Dah boleh baca entrinya.

Laman ini bertindak menyimpan data tanpa kebenaran. Boleh je kalau nak minta mereka buang terus dari pandangan umum. Kena kerja lebih sikitle.

E-mel kepada info@archive.org menerusi laman webnya dan mohon baik baik agar laman web kamu dipadam. Mereka akan minta beberapa maklumat sebagai bukti itu memang laman web kamu. Dalam tempoh sehari, mereka akan buang laman web kamu dari web archieve mereka.

Wayback Machine ini benar benar membantu aku bina semula blog ini selepas berterabur bulan Oktober lalu hingga kena Review Blog sendiri. Dapatlah kutip beberapa 'coding' menerusi 'View page source' walaupun tak dapat nak pulihkan sepenuhnya terutama bahagian paparan komen dan 'mobile view'.

Sampai sekarang, 2 part ni [paparan komen] dan ['mobile view'] belum berjaya aku selesaikan lagi...
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Tulisle apa pun, aku baca ^_~