Cerita Yang Jarang Terkini :

Spontaneous Thursday Yang Terlewat - Ramadhan ke 6

Empayar Utama - Thursday, July 26, 2012 : 12 comments



Selamat Berbuka Puasa. Jaga kebersihan yea.

Meh layan yang ini:



Errr, semua tak jadi berbuka ngan nasi lemak tadi :(


Aku Tak Mampu Menahannya...

Empayar Utama - Thursday, July 19, 2012 : 9 comments

Lepas buat cerita pasal sms, aku buat lawatan sambil belajar kat tepi rumah.

Niat nak kemas apa yang patut sebab dah sampai masa untuk cat dinding luar. Ternampakla 4 ekor anak kucing ngan ibu dia. Dengan semangat yang berkobar-kobar akupun carile kotak. Tapi kucing ni jenis tak pernah jumpa orang.

Anak dia punyala takut sampai macam ni ha :

Ibu dia pulak dok renung aku semacam je. Dua ekor aku dah masukkan dalam kotak. Masuk yang ketiga, ngam-ngam aku tunduk; dia punya terkam tersayat bibir aku. Terus dapat tiga calit pangkat Sarjan. Hampagas tullah.

Meleleh-leleh darah tragis sungguh. Terus je tampal koyok cam gambar atas tuh.

Dia terkam cam ni :


Tapi aksi atas ni bukan aku 'snap' sebab masa tu aku lupa bawak enset.


Jadi seminggu ni aku bersantai jelah cam kat sebelah : ----->>>


Semua gambar aku cilok gugel jangan mare ^_^









































Sekarang bibir aku dah baik aku pun dah boleh cerita...



Er, teringat lak aku kat seseorang... Tapi tak kesampaian :(


Hati-hati Terima SMS. Dari Aku Tak Apa ^_^

Empayar Utama - Thursday, July 12, 2012 : 15 comments

Pagi tadi, orang rumah yang seminggu mulut dia tak boleh nak betul lepas dapat cabutan bertuah aritu; dapat pula satu sms bertuah.

Jadi, sebelum dia tersenyum lebar kelat buat kali kedua, kali ni dia call aku dulu.

Sekarang info di hujung jari, kan? Jadi janganlah pergi bukak website yang diberi sebab memang segalanya akan 'looks too good to be true'. Sebaiknya cuba mintak bantuan pakcik gugel dengan menaip perkataan 'review'. Contoh dan hasilnya begini:


Ini yang sepatutnya dicari dahulu.

Ok kalau malas, cuba pergi ke sini atau sini

Yang cantiknya; kandungan sms – nombor siri dan nombor talipon sama ja macam kat ruangan komen yang di kirim oleh para pengomen.


SMS bawah ni aku sendiri dapat bulan lapan tahun lepas :



Wordless Wednesday II

Empayar Utama - Wednesday, July 11, 2012 : 12 comments

Bertolak jam 4.00pm (PD Utara)...


Tiba depan rumah ngam-ngam 10.30pm :(



Medan Ikan Bakar Kg Telok, Pasir Panjang

Empayar Utama - Tuesday, July 10, 2012 : 9 comments

Terlanjur dah ke Tiara Beach aritu; kami pusing-pusing ke kawasan terdekat. Medan Ikan Bakar ni pula terletak hanya 5 km dari penginapan. Ianya menghala ke Melaka dan setelah 3 km akan jumpa pekan Pasir Panjang.

Belok simpang kanan pastu dalam 2 km dah jumpa Kg Telok.
Suasana petang taklah meriah. Air pun baru nak pasang dan nampakle beberapa orang dok kutip siput, kerang dan apa-apalah yang boleh dikutip.

Tapak jeti lama pun dah terhakis, jadi nak ambik gambar keseluruhan kawasan pantai tak berapa cantik.


<
Yang atas ni aku ambik belah petang. Bawah ni pulak belah malam. Jadi tak yah pertikaikan mutu gambar menerusi Nokia cokia aku aaaa.

Ok meh kita lihat aktiviti malam pulak. Nampak meriah dengan 6 gerai yang dibuka untuk pengunjung membuat pesanan. Ramai juga yang datang walaupun perjalanan ke sini belah malam agak gelap:



Aiman yang mencuba bakar ikan. Sementara tunggu pesanan sampai, kitaorang belasah kerang rebus dulu :)

Jeng jeng jeng - ikan sweet sour dan ikan bakar Aiman dah sampai:





Diikuti dengan sotong goreng tepung, tomyam campur (eh dah luak?), telur dadar (pinggan pun dah tak nampak); serta ketam.
Diorang ni tak makan sayur jadi satu sayur pun tak dipesan :)



Aaaaaaa..... apa lagi, jemput nengok hehe ^_^



Kolam Sotong II...

Empayar Utama - Monday, July 9, 2012 : 2 comments

Perghhh siap ada Part II lagi. Sebenarnya dah tujuh tahun berturut dan ini mungkin yang terakhir kot kami ke sini. Lepas ni mungkin beralih angin ke Pantai Timur pula.

Oleh kerana dah banyak kali bercuti ke sini; maka banyaklah perubahan yang dapat kami lihat. Tinggal di sini tak lama - 3 hari dua malam saja. Itupun selepas aku siapkan kerja-kerja
hujung bulan kat tempat-tempat kerja. Itu yang kalau sapa-sapa bertandang ke blog aku ni; dapat baca 2 cerita je yang sempat aku hapdet sebelum ni, pastu senyap.

Saja ambil tarikh yang tak sibuk. Tapikan, kebetulan banyak pula grup-grup datang. Dah serupa macam cuti sekolah juga jadinya. Bas saja ada 8 bijik. Meriah gitu ^_^



Kali ni kami pilih apartment 2 bilik:

Meh layan beberapa gambar bagi syok kat sapa-sapa yang blom pernah sampai sini. Banyak lagi gambar kat sini kalau nak tengok:








Kapal yang bawah ni, tahun lepas belum ada:




Bagi yang betul-betul sukakan pantai sebenar serta aktiviti pantai seperti bot, jetski, boya, kayak, payung pun ada untuk disewa - bolehlah ke Pantai Telok Kemang. Tapi cam biasalah, sekarang ni mana ada benda percuma lagi.

Tak jauh pun, terletak antara bulatan Port Dickson ke Tiara Beach yang aku cerita kat atas tu. Kalau datang bawak
payung sendiri, boya sendiri, tikar sendiri; haaa, kat sini memang boleh berpiknik sakan.


Di tengah-tengah parking lot pula dipanggil Dataran Sri Kemang. Datang bawak duit banyak sikit tau sebab macam-macam ada. Selain dari pakaian, cenderamata, gerai dan kedai makan; permainan dan tak lupa juga macam kat bawah ni - pun ada:

Ok. Balik kepada cerita asal kenapa dah rasa tawar hati nak ke sini lagi. Pertamanya kerana persaingan semakin hebat antara Tiara Beach itu sendiri dengan tuanpunya apartment yang memang dah sedia beli bilik-bilik apartmen di dalamnya. Hinggakan beberapa papan tanda amaran tentang gelang (wristband) dipamerkan. Sebab tu gambar pertama aku letak - gambar tangan budak-budak dengan wristband hehe.

Para pekerja di sekitar kolam pula terpaksa menjalankan tugas mereka dengan kerap memeriksa wristband yang dipakai. Mereka gunakan slogan 'judge a book by its cover' - mentang-mentanglah rambut aku panjang, atas tercacak-cacak lagi; pagi petang tiap sesi kena periksa walaupun muka aku dah familiar kat sini.

Keduanya - mereka ni hanya pentingkan kolam. Taulah buat masa ni tempat ni adalah yang terbesar di Malaysia. Aktiviti lain dah tak ada sebenarnya.

Dah tak beroperasi...


Jadi pameran aja. Sepanjang 3 hari, tiada siapa pun sewa basikal lagi...

Permainan kat dalam banyak yang 'temporary out of service'. Karaoke box tinggal 4 biji. Selain itu; Tiara Bistro And Cafe sebelah bangunan pendaftaran juga sudah tidak beroperasi lagi. Pavilion Walk pun sunyi...


Buat kengkawan Negeri Sembilan atau lebih tepat lagi Telok Kemang; jangan ambil hati yea dengan cerita aku ni. Ini hanya luahan hati aku yang saban tahun ke sini. Kalau tak best takkan aku datang sampai tujuh kali, kannnnnnn.......^_^


Suatu Petang Di Tepian Pantai

Empayar Utama - Monday, July 2, 2012 : 8 comments

Ishhh cam pak menteri betul sibuknya aku minggu lepas. Pun sempat gak pos satu cerita pastu sibuk semula. Berulang alik ke kampung halaman yang tercinta sebab setelkan dua tiga hal pasal tanah serta bil-bil berkaitan.

Gambar sebelah aku cilok dalam cerita Singgahle ke Pontian dulu. Berlatarbelakangkan Marrybrown sebab semalam kitorang selibret
harijadi Aiman. Yang betulnya dah lepas 4 hari tapi hari sekolah, dan aku memang tak sempat. Jadi semalam buatle di Pontian bersama kaum keluarga. Tajuk memang ada lari sikit dari cerita cuma Marrybrown ni memang mengadap pantai hehe.

Jom tengok gambar je yea (nak ajak makan dah abis ^_^)


...Sabar menunggu yang lain...






...Separuh je. Yang lain sibuk main kat dalam bilik...




Grup kami tak ramai. Cuma 4 keluarga dalam 25 orang je. Itupun tak semua ada - korum tak cukup der... Tapi dalam Marrybrown tu ramaile. Kek bagi kat budak-budak yang ada kat dalam pun tak cukup.

First time nih buat kat luar dan pihak Marrybrown sediakan mascot, beberapa permainan dan sediakan hadiah buat budak-budak tu. Terima kasih banyak-banyak buat warga Marrybrown Pontian yang sudi sponsor serba sedikit serta beri layanan yang terbaik :)