Home » » Menjunam Entah Di Mana

Menjunam Entah Di Mana

Empayar Utama - Wednesday, October 29, 2014 : 19 comments

Selalunya dalam geraf prestasi, makin besar angka yang diperoleh ia tanda makin bagus. PageRank blog atau website juga lebih baik jika berada pada kedudukan yang besar (tidak lebih sepuluh).

Tetapi sebaliknya berlaku bila kita lihat kedudukan ini melalui analisa oleh ALEXA. Ianya terbalik.

Aku mula menulis semula pada 1.10.2014 diikuti dengan Terbaik Memang Terbaik selang sehari selepas itu. Pada 8.10.2014, satu lagi entri aku kongsi. Misteri Yang Belum Terungkai pula dipos pada 11.10.2014 dan di situ aku tunjukkan screenshot ALEXA ranking belog pada kedudukan 10,258,566 (Sebenarnya awal Oktober 2014 ALEXA aku sekitar seploh juta pat ratus ribu). Entri terakhir sebelum ini dikongsi pada 17.10.2014 dan setakat 26.10.2014 sebelum jam 12 tengahmalam; ALEXA hanya turun sikit dan masih lebih seploh juta.

Aku pulun blogwalking (dalam 40 belog je kot yang sempat) dan esoknya; ALEXA turun kepada 7,429,438. Hari ni turun lagi.

Alamak berterabur ke? Meh aku ringkaskan:

Entri
Pelan, Pelan-pelan Tau
Terbaik Memang Terbaik
Aku Mmg Tak Sempurna
Misteri Yg Belum Terungkai
Serabut
Blogwalking jah
Tak sempat (buat bodo)
Tak sempat (buat bodo)
Masih tak sempat
Tarikh Posting
01.10.2014
03.10.2014
08.10.2014
11.10.2014
17.10.2014
26.10.2014
27.10.2014
28.10.2014
29.10.2014
ALEXA
>10,400,000



10,258,566

7,429,438
7,398,302
Di mana?


Apa yang aku nampak ialah

1. Dalam 17 hari ada 5 posting. Beberapa posting pun tak berapa bantu perbaiki ranking belog. ALEXA hanya turun sekitar 140,000 jah.

2. Blogwalking banyak bantu naikkan ranking walaupun tanpa perlu pos apa-apa entri baru; dan memang agak payah nak lakukan selalu bagi mereka yang bekerja cam aku. ALEXA menjunam hampir 2,830,000.

3. Tak pastilah pulak komen turut bantu atau tidak kerana dari 5 entri tuh cuma ada 8 komen jah. Itupun termasuk dua yang aku sendiri reply komen.

4. Sesekali ku rasa teringin (alamak) kongsilah entri ala-ala SEO cam yang korang tengah baca nih (hahahahahah point yang ini aku hantam saja aku pun tak tau kuangkuangkuangkuanghajo tul )



related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

19 comments:

  1. hai kjap ada kjap tak ada..buzy ye...nak kena senarai dlm blog list balik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Kak
      sekarang ada sikit masa bolehlah jengah-jengah belog kengkawan.

      Haaa akak tak baca ya entri saya yang 'Serabut' tu...

      Delete
  2. Kalau ada masa, boleh tak buat entry pasal bounce rate dan macam mana cara nak turunkannya? Saya tak tau.

    Di sini, saya nak perkenalkan sebuah kedai online yang wajib anda kunjungi terutamanya adik2 akak2 yang suka beli secara pukal atau agent2 dropship seluruh Malaysia ^_^

    http://angellovesoldier.blogspot.com/2014/10/esgesee-korean-fashion-online.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makasih singgah dan beri komen.
      Belum senang betul lagi sekarang nih. Tapi benda tu boleh gugel, ramai yang kongsi info tu

      Delete
  3. Hmmm.... betullah N3 ni kenapa pulak nak kuangkuang pulak dik..
    Kakak baca betul-betul tau N3 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makasih kak. Point no 4 tuh saya musykil sikit sebab ayat entri sangat 'rojak'. Tajuk entri tak yah ceritalah. Masuk periksa dapat markah kesian jah...

      Delete
  4. haha...BW jugak yg mudah menaikkan ranking kn EU. sama la dgn ayie sbb dah lama tak BW sbb tu ranking alexa blog pun tak la bagus wlu entri selalu la jgk.

    ReplyDelete
  5. Salam Kenal..datang membalas kunjungan..terima kasih sudi follow blog CP..

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum...EU,

    ranking alexa memang sentiasa berubah nak maintain yang susah... pape mselim3 blogwalking sedikit sebanyak membantu... alexa mselim3 pun dah 1K... terbaik pun 158,379.... sekarang kat 182,832... nak bawah 1K macam susah... macam2 strategik di buat .. hehehe

    mselim3

    ReplyDelete
  7. KA dh x amik pedulu tentang ranking2 ni sebabnyer masa nak ber blog pun nan hado skang ni

    ReplyDelete
  8. apokobondo eh ranking alexa ni?huhu..mmg jauh ketinggalan zaman..
    ( T T)

    p/s..jeruk pelam dgn asamboi tu betul2 sedap ke?korg dh cuba?

    ReplyDelete
  9. dr dulu mmg x pentingkan sgt psl ranking..hehe

    ReplyDelete
  10. Baru muncul semula ye EU. Patut la lawat blog Empayar Utama yg satu lagi tu, last post bulan 3.

    ReplyDelete
  11. byk peningkatan tu.. mama dh lama x check alexa mama..

    ReplyDelete
  12. Alamak, alamak tak terjawab semuanya arkkkk...

    Terima kasih semua kerana sudi singgah baca dan beri komen. Nanti saya jengah kamu semua - standby iklan untuk saya tekan haaaa :)

    ReplyDelete
  13. aku selama ni tak pernah amik port tengok ranking aku kat mana. tp bilau ko ckp mcm tu, mcm nak check je ranking aku ni. hahaha

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...