Home » , » Simpanlah Sebagai Langkah Berjaga Jaga

Simpanlah Sebagai Langkah Berjaga Jaga

EmpayarUtama - Wednesday, December 15, 2021 : 14 comments

Anak bujang aku dah kembali aktif berbadminton dengan kawan kawan dia. Boleh kata tiap malam atau setidaknya selang satu malam dia beriadah.

Di sebalik leteran biasa Mama dia, aku sendiri tiap kali dia nak keluar akan pesan - hati hati kalau boleh elakkan mengeteh; nanti jadi kebiasaan sampai dah berkeluarga. Malam tadi balik je rumah dia dah mula batuk.

Memang cuaca sekarang - panas dan hujan lebat tak tentu masa mungkin jadi punca. Nasib baik aku memang ada simpan beberapa kotak set Home Self Test RTK Kit untuk dia guna selain dari ubat batuk.

Bukan apa. Iyalah bila dah di luar tu, semua jenis manusia kita akan jumpa, terutama bila sembang sembang minum teh lepas bersukan. Aku cuak sebab kat rumah masih ada adik adik dia yang belum layak terima suntikan vaksin (bawah 12 tahun).
Stock sentiasa ada kat rumah.

Alhamdulillah negatif. Tapi aku memang standby beberapa kotak RTK Kit ni untuk kegunaan ahli keluarga. Sekarang harganya dah bawah sepuluh ringgit sekotak.

Jika belum ada tapi berminat nak cuba satu, boleh tengok sini :

Yang ini kita ada pilihan sama ada nak beli 1, 5, 10, 50 atau 100 kotak. Aku cadangkan sediakan banyak lebih baik sebab memang kita guna benda ni, terutama kalau dah berkeluarga :

Selain tu, aku pun pernah cerita pasal pelitup muka | facemask lepas pengumuman kelas bersemuka di sekolah. Ada lagi beberapa pilihan lain kalau minat tengok slider - sementara ini aku letak di sidebar. Lihat tajuk Self Test RTK, FaceMasks.

Kalau beli, simpanle resit. Kumpul hingga hujung tahun sebab ada pelepasan cukai hingga RM1,000 pada individu buat ujian Covid-19 - Ada kat berita hari ini. Maknanya, akan ada pelepasan cukai sehingga RM1,000 kepada individu yang melakukan ujian pengesanan Covid-19 termasuk ujian pengesanan kendiri untuk diri sendiri, pasangan atau anak. Hingga Tahun Taksiran 2022 sekali rasanya.

Kita berusahalah mencegah, daripada bila dah terkena;
'HARGA' itu tak sama tau dengan merawat.
14 Comments

14 comments:

 1. Rajin pula bersukan. Wah kecil-kecil sudah pandai ngeteh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itulah pasal. Gambar atas sekali tu gambar terkini dia :)

   Delete
 2. rajin bersukan sangat bagus tetapi rajin mengeteh kurang baik

  ReplyDelete
 3. alhamdulillah result negatif tuuh 👍👍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Wak Lat. Nanti saya singgah. Masih kerja ni

   Delete
 4. bapa mithali ni sbb selalu cakna apa yg anak2 buat di luar rumah...

  ReplyDelete
 5. Risau saya cikgu. Dulu semua sayalah transporter mereka ke sekolah. Si bujang ni dah ada lesen merayap sendiri dah dia

  ReplyDelete
 6. Alhamdulillah, mencegah lebih baik drpd merawat..stay safe semua..

  ReplyDelete
 7. Oo ada pelepasan cukai rupanya.. ok noted tq for sharing

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada. Untuk tahun depan pun ada, in case tahun ni terlupa/tak kumpul resit untuk dapat pelepasan cukai.

   Delete

Tulisle apa pun, aku baca ^_~