Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Menutup Tirai 2012

Empayar Utama - Monday, December 31, 2012 : 10 comments

Sebagai penutup tahun 2012; walaupun sibuk dengan kerja kontrak yang ntah bila ntah nak siap; bawak jugalah budak-budak ke karnival Upin Dan Ipin semalam. Ini kali kedua karnival di Johor yang kitorang pergi. Yang memula tu kat sini.

Sebab dah kali kedua, kali ni diorang sibuk bergambar ajalah.


Kali ni bertempat di Dewan Tertutup MPJB


Ni konon-kononnya dalam rumah Opah, kakak dengan Kak Ros


Ini, er, er, ntah


Puteri bungsu dengan maskot Upin & Ipin


Macam betul jerk...


Afrina...


Tunggu bas hahahahahahah


Sempat juga beli pistol buih erkkkkkk....


Hehe dah habis ler...

Balik tu nampak Naruto Episod 410-500 dah keluar, apa lagi - sambar jelah.



Tapi tak taule bila dapat nengok :(

Betul, Perhati Betul-betul

Empayar Utama - Friday, December 7, 2012 : 13 comments

Empat hari lepas terima bil dari TM. Terkejut bila tengok bil bulanan tak seperti biasa. Aku pun baca semua info yang dilampirkan. Nampak oklah kerana pelarasan dua bil kepada hanya satu tarikh saja.

Tapiiiiiiiiiii, agak pelik juga bila tengok bil yang aku terima:
Jadi aku ke TM Point terdekat untuk dapatkan penjelasan. Malangnya pegawai bertugas tidak dapat beri jawapan memuaskan.

Apa masalahnya?



Bil itu perlu dijelaskan sebelum atau pada 10 Disember 2012 tapi TM telah caj pengguna (akulah tu) sehingga 18 Disember 2012. Maknanya aku kena buat bayaran untuk 8 hari ke hadapan walaupun perkhidmatan itu belum digunakan lagi. Patut ke?

Berdasar jawapan pegawai tadi, tarikh itu akan kekal begitu. Ish, kalau nak selaras - selaraskanlah pada 18 haribulan tiap-tiap bulan. Begitu juga dengan tarikh bil yang perlu dibayar. Barulah nampak ada pelarasan. Cepat na nak ambik untung...

Aku beri pandangan aku sebab dalam sebulan pasti akan ada gangguan internet. Pengguna bayar apa yang telah dicaj walaupun talian internet bermasalah. Itu ok lagi. Tapi bila talian internet yang belum diguna telah dicaj awal-awal; apatah lagi dengan gangguan internet yang pasti akan timbul - aku rasa memang tak oklah.

Oh, oh - Sebelum lupa; cerita kali ini tidak disponsor langsung oleh TM yea. Hahahahahahahampagas tul!

Nampak Macam Best, Tapi...

Empayar Utama - Tuesday, October 30, 2012 : 17 comments

Dua tiga menjak ni aku betul-betul penat. Masa free aku habis sebagai buruh kasar merangkap pekerja kontrak.

Aku dah set lepas Raya Idilfitri dulu - masuk opis pertama hari Senin, rehat hari Selasa. Masuk opis kedua hari Rabu, rehat hari Khamis. Masuk opis ketiga hari Jumaat, rehat hari Sabtu.

Tapi iyalah, kita hanya mampu merancang Tuhan menentukan. Masa rehat aku terus jadi hari pekerja kontrak. Memang aku berulang alik ke Pontian siapkan apa yang patut kat kampung; bila balik malam memang penat gila. Gila pun tak penat cam aku.

Jadi bila aku sempat bukak blog; heran juga tengok komen kat bawah pos asyik betuka jadi otromen kosong. Cam ni haaa:


Sebelum nombor tu bertukar ke "0", aku cuba tekan - ok pulak keluar kotak komen cam ni:

Pastu aku terfikir untuk tengok pos kat ruang 'archive'. Bila aku tekan je; alammmmmmakkkkk keluar komen NuffnangX la pulakkkkk. Pening tul.



Dulu sebelum ada NuffnangX; aku ada juga pos cerita kat Innit. Jadi bila dia bertukar ke NuffnangX ditambah pula applikasi yang automated poskan cerita-cerita ke fesbuk dan twitter; aku cubalah masukkan kod yang diberi ke dalam blog. Sudahnya jadi cam kat atas tu.


Bila aku tengok, tak ada pun cerita terakhir yang aku kongsi tu diposkan ke fesbuk dan twitter. Ianya boleh jadi ada di fesbuk hanya jika aku jadi admin. Aku tak jual rojak. Tak kuasa der...

Ingatkan NuffnangX ini akan berkongsi platform dengan blogger lebih-lebih lagi pada kotak komen. Dahla dulu shoutbox aku buang, ini kotak komen pulak program len nak kontrol. Jadi aku rasa ianya tak berapa sesuaile untuk aku. Sudahnya aku buang ajalah kod tu. Abis cerita...

Buat kengkawan, InsyaAllah dalam seminggu dua ni akan siap kerja-kerja di kampung. Pastu dapatle aku blogwalking cam biasa, sori bebanyak yea...

Sebulan Jadi Setahun, Yang Senang-senang Saja

Empayar Utama - Thursday, October 18, 2012 : 23 comments

Ini cerita dalam bulan puasa. Aku ni pengguna tegar Celcom sejak dari 010 lagi. Kebetulan masa Celcom bertukar kepada 019 dan buat tawaran 'Corporate Rate' yang beri diskaun RM50 tiap bulan; semua nombor yang aku guna dapat tawaran tu. Seingat aku hadiah terakhir yang aku dapat ialah Blackberry tapi dah kena rembat. Jadi bila puteri kedua - Alya dok bertukar nombor Maxis
prepaidnya, aku tak ambik port pun. Tapikan, disebabkan dia tak selalu guna; nombor asyik expired je. kenalah aku ambik kisah. Sebab tiap kali expired; duit prepaid masih ada.

Kat sini aku nak kongsi kat sesapa yang belum tahu (yang dah tahu buat-buat tak tahu jelah ya). Maxis prepaid nih, nombor dia boleh bertahan 30 hari je. Walaupun ada baki prepaid tapi kalau tak top-up masa hari expired tuh, nombor tu terus tak boleh guna dah. Dah tu pulak, bila tanya kedai yang jual nombor prepaid camana nak extend prepaid jangan sampai expired - jawapannya senang aja: "Kena pergi daftar kat Maxis Center Taman Molek". Perghhhh.... Cam tu ke?

Sebenarnya ada panduan ringkas kat belakang kertas nombor prepaid cuma kalau tak tahu guna; hanya nampak menu sajalah. Macam ni:

Pertamanya kena pastikan nombor prepaid tu belum expired. Keduanya - baki prepaid kena lebih RM33 sebab RM33 tu adalah kos validation untuk 365 hari. Senang cakap, kita bertukar dari prepaid kepada postpaid sementara tanpa bil untuk tempoh 365 hari hanya dengan bayar RM33; atau 9 sen sehari. Kira berbaloi sebab tak payah pening nak mengtop-up je time nak expired.
Taip *100# pastu send. Nanti akan masuk satu mesej berupa menu macam kat atas. Tekan 'Answer' dan taip saja 1 dan send lagi.
Nanti akan masuk satu lagi mesej macam kat sebelah ni. Tekan 'Answer' lagi dan taip pulak 5 pastu send lagi.

Mesej seterusnya yang akan diterima macam kat bawah kiri ni ha. Jadi, kalau nak tengok baki prepaid ada banyak mana serta tempoh sah yang baru; kenalah taip *122# dan send. Tempoh
tamat prepaid telah divalidatekan selama 365 hari. Tunggule setahun lagi baru ulang step yang atas sekali tuh sampai abis.
Sebenarnya ada satu syarat lain iaitu kena top-up sekurang-kurangnya RM30 dalam tempoh 6 bulan pertama. Aikkkk takkanle 6 bulan pertama tak boleh habis RM30? Nak senang, terus je beli top-up RM30 haaa; pakai ke tak pakai ke - yang penting nombor tu boleh pakai setahun...

Baguske? Pada aku, bagus jugakla...

Sebenarnya cerita ni aku buat sebab takut lupa tarikh tamat tu (09.08.2013) maklumla tak de itam putih. Nanti kalau dah dekat-dekat tarikhnya; kengkawan ingatkan aku tau :)

Perjalanan Yang Belum Selesai

Empayar Utama - Monday, October 15, 2012 : 18 comments

Abang Remy datang lagi dengan segmen Ohsemnya. Aku pulak agak makin sibuk ada hobi baru nantilah aku cerita.

Oleh kerana aku tak menyempat nak hapdet blog, aku letak cerita ni sampai 15 Oktober - sampai tarikh tutuplah kiranya. Tapi kalau ada cerita lain yang nak aku kongsikan (kalau adalah), kena scroll kat bawah yea :)

Segmen nih baru bermula semalam. Dan ini banner terkini untuk segmen abang Remy: "Jom follow - Aku Cuma Seorang Kulikutif !!! Ohsem giveaway":

Sejak ikut blog Remy, rasanya ini kali ketiga dia buat segmen. Memula tu segmen " jom follow blog remyhazza " sebelum hujung tahun 2011.
Masa tu follower dia belum jejak tiga ratus pun. Aku suka nengok peten dia yang akan jengah balik siapa yang datang belog dia tak kira berapa kali pun dalam sehari. Yang bestnya aku dapat hadiah tau hahahahahahahahah (jangan jeles)

Awal tahun 2012, dia bukak buku baru dengan target 500 followers sebelum 10 Februari 2012.

Yang ini aku tak sempat join (camana tak sempat tapi boleh pulak buat entri aaa?) tapi tolong pomot jugak sebab masa tu aku suka baca review dia pasal wayang dan belog penuh makanan. Kalau lapar je aku bukak belog dia hahahahah.


Follower ke 500
- Ayie Abas

Dan hari ini, pengikut abang Remy dah meningkat lebih dua kali ganda berbanding sebelum dia bersegmen dulu.

Haaa apa lagi, marile ikut Remyhazza atau join segmen terbaru dia --- > kat sini.

Moga-moga Remy dapat capai target lebih awal ^_^

Haha Entri Kelam Kabut

Empayar Utama - Thursday, October 4, 2012 : 7 comments

Alammmmakkkk cerita ni aku buat agak tergesa-gesa sebab nak lari balik Pontian lagi. Aku fikir perlu bagi penjelasan tentang promot (atau review) berbanding join sesuatu program.

Bukan apa, bila dapat ucapan selamat pengantin baru hahahahah sori 'selamat bersegmen'; serba salah juga
dibuatnya sebab nanti tuan punya program terpaksa masukkan aku dalam senarai - dah tak adil buat yang lain-lain kan?

Macam-macam jenis promosi sebenarnya yang boleh jadi entri. Entri pula tak kisahlah. Boleh jadi cerita, info, luahan hati, novel, gambar, ciplak cerita orang lain, kopipes majalah/suratkhabar, atau apa saja yang dipos - haaa jadilah entri. Ada juga review yang perlukan kita join/masuk program tertentu untuk dapatkan maklumat dalaman; baru dapat diperincikan program tesebut dalam entri kita untuk pembaca buat keputusan untuk sama-sama join atau sebaliknya. Contoh terbaik adalah entri tutorial. Kena cuba sendiri dulu, berjaya baru boleh kongsikan. Nanti orang tanya balik tak boleh jawab hehehe.

Ok,k. Balik kepada segmen/GA. Tujuan asal segmen/GA adalah untuk promosi blog sendiri. kadang-kadang ada produk untuk dijual. Bila ada syarat-syarat tertentu dalam bersegmen, ini membolehkan tuanpunya blog tambah pembaca, tambah follower, tambah 'like' serta mempopularkan atau 'up' blog ke satu tahap yang diingini (ini untuk mereka yang suka main SEO). Kemungkinan produk yang dijual akan bertambah.


Popular tanpa blog, fesbuk dan twitter ^_^

Teknik yang diguna - mereka yang join kena linkkan balik kepada tuan blog, jadi follower, 'like' page tertentu, serta rekomen beberapa rakan blogger lain. Sebagai balasan, hadiah disediakan. Yang bagusnya, tuan blog akan dapat banyak komen tapi aku tak pasti link pengomen akan jadi backlink atau tidak (yang ini aku akan kupas dalam cerita lain jika berkesempatan)

Tapi ada juga yang hanya suka-suka buat entri untuk bantu kawan-kawan sambil memeriahkan dunia blogging. Terus terang aku betul-betul cuma join satu segmen (yang ini tak ada tawaran hadiahpun) iaitu LATAR BELAKANG ARTIKEL HITAM ATAU PUTIH PALING BEST?? | SEGMEN yang aku linkkan balik ke blog Wan Cikgu Muzik. Sama macam segmen-segmen Remyhazza, yang lain-lain tu aku cuma promotkan je macam kat sini dan sini.

Semalam, Azera Aziz ada jemput join GA dia
siapa-siapa yang nak kurus pergile jengah. Tinggal nam hari je lagi. Pergile kenal-kenal, mana tau dapat hadiah, kan?

Konflik

Empayar Utama - Saturday, September 29, 2012 : 9 comments

Wah nampaknya tahun ni ramai sekali kengkawan maya berkahwin. Jujurnya aku selalu tertinggal jet sebab tak sempat nak bukak pc. Puteri sulung aku yang rajin betul tolong updatekan status Googleplus, fesbuk dan twitter. Kalau para pembaca singgah dan baca 2-3 cerita aku sebelum ni akan tahu betapa kelam kabutnya masa aku yang dah tak terurus. Tapi takle sampai lupa diri hehe.
Itu pun masih ada lagi cerita yang belum sempat aku kongsikan.

Jadi kat sini aku nak mintak maaf bebanyak kat Cikgu Jaja; dan minggu depan - Afzalsukasuki; mungkin tak berkesempatan aku nak makan nasi minyak kamu (jiran sebelah dah booking der... kena rewang)

Pengalaman aku nak kongsi sejak hidup berumahtangga ni; jika boleh jangan campur adukkan masalah di tempat kerja dengan masalah di rumah. Orang rumah sebenarnya rajin bercerita tentang kisah-kisah di pejabatnya tapi aku buat derk je. Bukan apa, boss dia tu kawan se'golf' aku dan kawan-kawan pejabat dia; customer dia; boleh kata majoriti adalah kawan-kawan aku juga.

Harap boleh jadi panduan baik bagi mereka yang sudah, baru, maupun yang akan melangsungkan perkahwinan. Pun peringatan buat diri aku juga hahahahahah takut lupa diri nanti.

Satu lagi, semalam cup cup macam ada problem je. Gambar kat blog ilang, tapi kat fesbuk masih ada. Tapi link tabley pakai.

Dahtu bila aku bukak cup cup tadi, duit bulan Jun sampai September hilang. Pastu baca pulak beberapa komen yang tulis claims tak dapat-dapat lagi. Erkkkk camana ya hehe.

Ish, terlari tajuk la pulokkkk. Camanapun, selamat pengantin baru buat mereka. Saja je aku letak cup-cup tu sebab selain dari iklan nuff; banyak blog yang tulis benda tu jadi 'tabung kawin' kuangkuangkuang kuang ajo tul haku nih ^_^




Sudah Sampai Masanya...

Empayar Utama - Wednesday, September 26, 2012 : 11 comments

Dua tahun lepas sewaktu bercerita tentang Hadiah Teristimewa; aku tak bagitaupun zink yang dipasang pada pertengahan Januari 1996 bercampur baru dan lama (zink asal). Jadinya dekat 17 tahun jugalah zink yang ada tu tak berganti.

Sepanjang 4-5 tahun kebelakang; hanya ganti 10-20 keping untuk zink yang dah bocor dan koyak. Jenuh juga sebab selepas tu mana-
mana zink yang dipijak pula akan koyak kemudiannya.

Ada kat Hadiah Teristimewa

Dan inilah wajah sewaktu Ramadhan 1433 (Ogos 2012):

Sebahagian bumbung depan hilang kena ribut, begitu juga dengan beberapa keping zing rumah ibu

Memandangkan orang tua warga emas serta ibu tunggal; aku ada dua pilihan. Pertamanya mohon rumah batu 3 bilik yang akan dibina sepenuhnya oleh kerajaan tetapi geran dicagar sepanjang proses bayaran balik. Maksudnya jika 40 tahun, maka 40 tahunlah geran dipegang kerajaan.

Pilihan kedua pula tebalkan muka mohon peruntukan baikpulih Cylinderhead (erkkk Baik pulih Cylinderhead tu blog dhinai adnan; senang-senang pergi le jengah, banyak ilmu yang berguna kat situ tau) bumbung. Dan inilah pilihan yang aku dah pun buat sejak awal tahun lagi sebab ada peruntukan dari kerajaan. Pertengahan Jun 2012 barulah wakil kepada wakil rakyat parlimen di situ datang melawat bersama seorang ASP Polis dan mengambil beberapa keping gambar. Syawal dahpun berlalu - senyap je. Bumbung makin bocor sana sini.

Akhirnya aku buat pilihan tak masuk akal - pinjam along. Kan pilihan paling mudah dan pantas? Hahahahahahahah. Jadi, jangan salahkan rakyat kalau aktiviti pinjam along masih berleluasa. Masuk minggu kedua terus beli zink 140 keping. Tokey hardware kata - mana ada orang beli banyak tu. Paling banyakpun 80 keping je. Dia tak tau yang rumah tu asalnya kembar dua; 48' x 48' dan telah ditambah sesedap rasa oleh arwah abah menjadi 60' x 82'. Hambik ko, masuk minggu kedua kena tambah lagi 37 keping. Tokey nengok muka aku kali ni dia diam ajalah. Besar juga belanja; perabung, paku, kayu sikit - nam ribu setengah juga habis.

Kali ni aku belasah guna zink kilang kaler biru 10 kaki (lebar 2 1/2 kaki). Kalau zink biasa yang 10 kaki tu lebarnya 2 kaki aja dan aku perlukan dalam 240 keping. Bila buat perbandingan; perbezaan harga cuma RM180 itu yang terus sambar zink kilang.

Jadi sepanjang Syawal masuk ke Zulkaedah tahun ini kerja aku berulang alik dari JB ke Pontian. Blog pun ke laut. Maklumlah aku bukan tukang. Kerjapun perlahan. Akhirnya panggil member tukang si Adiey kat kampung suruh sambung kerja. Janji bumbung tak bocor untuk 30-40 tahun akan datang sudah. Hasilnya:

177 keping pun masih kurang sekeping, kenalah guna zink lama huhuhu

Pesanan aku buat semua - Jangan harap sangat pada bantuan dan paling penting; Jangan Pinjam Along tau!